SRAMOTNO

Godina patnje onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog kantona: Tulumović i ekipa neće nabaviti aparat, niti će podnijeti ostavke!

Sve u vezi s tim tenderom je jedna velika fora, kaže Hadžić

Tulumović: Javlja se samo podobnim medijima. Facebook

18.3.2024

U martu se navršila puna godina kako onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona moraju putovati u druge gradove na terapiju, jer linearni akcelerator, aparat za zračenje, nije u funkciji!

Medijske stupce već godinu pune alarmantna upozorenja, vapaji pacijenata da im je dovoljna njihova bolest, da im ne treba truskanje po bosanskim putevima kako bi prijeko potrebnu terapiju primili u Sarajevu, Zenici, Mostaru... 

Druge bolnice

Ne dopire to, izgleda, do v. d. direktora Denijala Tulumovića, prvog čovjeka UKC-a Tuzla, za vrijeme čijeg mandata je ugledna zdravstvena ustanova, nekad jedna od vodećih u regionu, spala na to da pacijente šalju u druge bolnice. A sve zato što, sada je već evidentno, ne žele raspisati javni poziv za nabavku linearnog akceleratora prema Zakonu o javnim nabavkama BiH! 

Tulumović se mjesecima ne javlja na naše pozive, već odgovara samo novinarima koji mu unaprijed postave pitanja, te lokalnim portalima kojima čak diktira i naslov. 

Jer da žele, ne bi Ured za razmatranje žalbi BiH već četiri puta poništavao poziv koji Tulumović raspiše zajedno s ekipom "pravnih eksperata" u UKC-u. Raspišu ga tako da se golim okom vidi pogodovanje određenoj firmi. Kako je "Dnevni avaz" ranije pisao, prema dokumentaciji koju smo dobili od Ureda za razmatranje žalbi BiH, zorno se vidi opravdanost žalbi koje upućuje kompanija „Siemens Medicina“ iz Sarajeva. 

Sve se zna

Kao što to kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK, kao da aparat čije reference traži u javnom pozivu UKC već postoji u Hercegovini, kako bi ga, kaže Hadžić, nabavila firma kojoj se "pogoduje". 

- Ne mogu više upratiti informacije iz UKC-a u vezi s nabavkom linearnog akceleratora. Posljednja je da je jedan poziv prošao, pa se opet firma žalila i tender je pao. Do sada je bila žalba na način kako je tender za nabavku raspisan, da bi se na kraju svega ustanovilo da je firma koja se žalila bila u pravu. Žalosno je da se tako igra sa životima pacijenata. Sve u vezi s tim tenderom je jedna velika fora, koja, evo, ne prolazi godinu. Žalosno je da UKC, koji je u regionu bio možda i među vodećim zdravstvenim ustanovama, sada dođe u situaciju da pacijente liječi u drugim bolnicama - kaže Hadžić. 

Novi poziv

U januaru ove godine raspisan je novi poziv za nabavku. Do danas javnosti nije poznato u kojoj je fazi ovaj postupak, a, prema nezvaničnim saznanjima "Dnevnog avaza", ponovo je uložena žalba. 

Podsjetimo, povlačenjem starih i dotrajalih aparata iz upotrebe UKC Tuzla, kao ugovorni organ, raspisao je tender za nabavku novog linearnog akceleratora 30. marta 2023.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.