DONIJELI ODLUKU

Nakon odluke Suda BiH: VSTV neće poništiti konkurs za nosioce pravosudnih funkcija

U dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13.3.2024. godine, odnosno dana donošenja Odluke Suda BiH, VSTV BiH će stav zauzeti na sjednici

VSTV BiH. Fena

S. S.

18.3.2024

Povodom Odluke Suda Bosne i Hercegovine broj S1 3 U 047188 24 USOZ od 13.3.2024. godine kojom su ukinute odredbe člana 49. stav 5 (tačke b) i (tačke c) Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) objavljenog u „Službenom glasniku BiH“ broj 55/13 do 26/23 a koje su vezane za dalje provođenje konkursne procedure po dva raspisana konkursa za izbor nosilaca pravosudne funkcije, VSTV BiH je odmah pristupio razmatranju i donošenju odluke o uticaju navedene Odluke Suda BiH na postupak imenovanje, naveli su iz VSTV-a. 

- Pri razmatranju i donošenju odluke, članovi VSTV-a BiH su imali u vidu činjenicu da je VSTV BiH prije donošenja i objave Odluke Suda BiH doveo izbor određenog broja pozicija nosilaca pravosudnih funkcija i rukovodilaca pravosudnih institucija do faze za imenovanje, te da je u inicijalnom dnevnom redu sjednice VSTV-a BiH koja je zakazana za 20. i 21. mart 2024. godine bio uvršten i određeni broj imenovanja po navedenim konkursima.

S tim u vezi održan je prošireni sastanak Stalne komisije za legislativu VSTV-a BiH na kojem je nakon rasprave, donijeta je odluka da se konkursna procedura nastavi s obzirom da su odlukom Suda BiH navedene odredbe Poslovnika VSTV-a BiH ukinite i da se kao takve ne primjenjuju od 13.3.2024. godine, odnosno da iste nisu poništene što bi imalo za posljedicu da se nisu mogle primjenjivati od dana njihovog donošenja. U dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13.3.2024. godine, odnosno dana donošenja Odluke Suda BiH, VSTV BiH će stav zauzeti na sjednici - naveli su iz VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.