VEOMA VAŽNA ODLUKA

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero za "Avaz": Pred BiH stoje ozbiljni izazovi

Bilo bi neodgovorno od Evropskog vijeća kad sada BiH ne bi poslalo poruku podrške, dodao je

Davor Gjenero. Facebook

Alen Bajramovic

21.3.2024

Danas u Briselu počinje dvodnevno zasjedanje Evropskog vijeća, na kojem se očekuje i zvanična potvrda da je naša zemlja spremna za sljedeću fazu evropskih integracija.

Odluka o početku pregovora BiH s Evropskom unijom silno je važna, smatra politolog i politički analitičar Davor Gjenero. U razgovoru za Avaz dodaje da je značajno da se bosanskohercegovačka javnost, a posebno političari, osvijeste i shvate koliko je to važan uspjeh.

- Ali i da uz taj uspjeh u svijesti povežu i drugu važnu stvar – odgovornost i činjenicu da se u procesu pristupanja ne vrednuju niti dobre namjere, niti stare zasluge, nego konkretni rezultati - kaže Gjenero.

On podsjeća da se krajem prošle godine činilo da je pred BiH još jedna izgubljena godina, ali kombinacija strogog pristupa nekih od članica EU, angažmana onih koji su unutar EU podržavali BiH i prvenstveno angažman probuđenih domaćih političkih snaga u BiH, rezultirali su napretkom, koji ne bi smio ostati bez nagrade.

- Dobro je da se stvara slika o tome da je to tek početak i da pred BiH stoje ozbiljni izazovi. Proces pristupanja nisu nikakvi pregovori, ne mijenja EU zbog BiH svoj acquis, nego BiH prilagođava svoj zakonodavni poredak evropskome. Pritom će biti teških zahtjeva, koje će protivnici procesa smatrati ucjenama, ali perspektiva članstva može biti motiv za prevladavanje tih teških trenutaka. Bilo bi neodgovorno od Evropskog vijeća kad sada BiH ne bi poslalo poruku podrške, ali je dobro da se političkoj klasi šalje poruka da nema drugih garancija za napredak u dijalogu, osim ispunjavanja kriterija i usklađivanja pravnog sistema i prakse s evropskim standardima. Nadajmo se da je ovo prvi dan BiH na tom putu, a sigurno je da ona ima snage u svom građanskom društvu i akademskoj zajednici, da ispuni obaveze koje je čekaju. Dobro je stvoriti atmosferu u kojoj će političke klase biti pod pritiskom javnosti, da i one ispune svoj dio zadatka - ističe Gjenero. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.