HRVATSKI PREMIJER

Plenković uoči sjednice Evropskog vijeća: Otvaranje pregovora s BiH je historijska odluka EU

I je važno da, nama najvažnija susjedna zemlja, gdje su Hrvati konstitutivan narod, uhvati korak u procesu, dodao je

Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je uoči sjednice Evropskog vijeća da je otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom historijska odluka Evropske unije. 

- Današnji sastanak na vrhu ima brojne teme. Za Hrvatsku je posebno važna tema - proširenje, našim naporima. Od Evropskog vijeća u decembru pa do posjeta Sarajevu zajedno sa Markom Ruteom i Ursulom fon der Lajen do pozitivnog izvještaja koji je Komisija usvojila u Strazburu. Dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora sa BiH i radimo na tome da sve članice podrže to na Evropskom vijeću. Jutros sam bio u kontaktu s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, gospođom Krišto. Mislimo da je ovo historijska odluka Evropske unije, da, i nama najvažnija susjedna zemlja, gdje su Hrvati konstitutivan narod, uhvati korak u procesu. To je naš prioritet - kazao je Plenković. 

Plenković je dodao da nije realno da se govori danas o datumu međuvladine konferencije. 

- Nije realno da se danas odlučuje o datumu međuvladine konferencije. Procedura je da se nakon donošenja odluke da se otvore pregovori, slijede korak da Evropska komisija treba pripremiti pregovarački okvir. On kasnije ide na strukture i nivoe vijeća, pa se u konačnici usvaja. Potom slijede odluke o početku pregovora i konkretnom datuma. Treba biti realan da je današnja odluka koja se donosi za BiH historijskog karaktera. 

Mi na tome radimo dugo. I 2016. kada smo pomogli da BiH podnese zahtjeva za članstvo u EU  i tada u feburaru, tada ih je bilo koji to nisu htjeli. Kada smo se borili za kandidatski status, ni tada to nije bilo lako. Ovo danas se događa isključivo zahvaljujući decembarskom Evropskom vijeću gdje smo formulacijom, koja je uvrštena u tekst zaključaka, otvorili prostor da BiH zahvaljujući nizu reformi, koji su poduzeti proteklih dana, dođe u poziciju da donosimo odluku. Nadamo se da će ona biti pozitivna - istakao je Plenković, pa dodao: 

- Ta bitka traje. Iskustvo nas uči da svaki korak moramo dovesti do kraja i ispregovarati ga, jer nisu svi za stolom Evropskog vijeća dobrog i blagonaklonog raspoloženja prema BiH kao što je Hrvatska. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.