SARAJEVO

Helez i komandantica NATO Štaba Sarajevo: Intenzivirane aktivnosti na realizaciji Pregleda odbrane i plana modernizacije OSBiH

Ministar Helez poželio je dobrodošlicu komandantici MekGahа, rekavši da je danas važan dan za našu zemlju

Helez i Mekgaha. MOBiH

S. S.

21.3.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnu generalicu Pamelu Mekgaha, sa saradnicima, a tema sastanka bila je realizacija dokumenta "Pregled odbrane i plan modernizacije u 2024. godini“.

Ministar Helez poželio je dobrodošlicu komandantici MekGahа, rekavši da je danas važan dan za našu zemlju.

- Očekujemo objavljivanje vijesti o odobravanju početka pregovora za pridruživanje BiH Evropskoj uniji. To je veliki iskorak za državu i priznanje za napore koje smo ulagali. Želim i vama da se zahvalim jer uvijek pružate podršku našem euroatlantskom putu - kazao Helez.

Ministar je komandanticu upoznao da su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti realizacije Pregleda odbrane, uključujući Plan razvoja i modernizacije OS BiH.

Generalica Mekgahа izrazila je zadovoljstvo što su sastanci sa menadžmentom MO BiH postali kontinuirani.

- Važno je da razgovaramo i radimo na decentralizaciji javnih nabavki kako bi pripadnici Oružanih snaga BiH dobili u potpunosti svoje usluge. Danas smo tu kako bi se dotakli i rezervnih snaga OS BiH i razgovarali o njihovom sastavu i strukturi - pojasnila je komandantica Mekgahа.

Na kraju sastanka generalica je napomenula da NATO Štab u Sarajevu drugog aprila ove godine obilježava 75 godina od formiranja NATO saveza te 20 godina saradnje tog saveza sa našom zemljom. Ovom prilikom generalica je zahvalila ministru na doprinosu koje je MO BiH dalo u pripremi za obilježavanje ove svečanosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.