PROVJERILI SMO

Koliko koštaju pastrmka, orada, lubin: Skočile i cijene ribe

Oni koji preferiraju tunu ili zubatac, za kilogram ovih vrsta ribe morat će duboko zavući ruku u džep i dati čak po 40 KM

Pastrmka. N. Šaljić / Avaz

Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Cijene skoro svih namirnica odavno su već skočile u nebo. "Avaz“ skoro svakodnevno piše o cijenama osnovnih prehrambenih namirnica, kao i onih koje građani često imaju na svojim trpezama, poput mesa.

Dublji džep

Jučer smo provjerili cijene različitih vrsta riba koje su u posebnom fokusu ovih dana jer pravoslavni vjernici uskoro dočekuju Vaskrs (5. maja), kojem prethodi Vaskršnji post.

Tako kilogram svježe pastrmke košta 12 KM, što je ujedno i skoro najniža cijena neke ribe. Građani će za kilogram lubina izdvojiti 20 KM, dok će za oradu izdvojiti 5 više, odnosno 25 KM. Negdje se lubin i orada mogu pronaći za 17 KM po kilogramu, u ribarnicama koje nisu podigle cijene.

Oni koji preferiraju tunu ili zubatac, za kilogram ovih vrsta ribe morat će duboko zavući ruku u džep i dati čak po 40 KM.

Specijaliteti u restoranu

Za ljubitelje ribe koji radije te specijalitete jedu u restoranima cijene su ipak nešto više. Kilogram orade košta čak 60 KM, pola kilograma upola jeftinije. 

Pastrmka u restoranu. Facebook

Porcija pastrmke je oko 16 KM uz priloge. I za kilogram lubina izdvojit ćete oko 60 KM.

Brojke

10,5 KM košta kilogram očišćene pastrmke.

17 KM koštaju fileti pastrmke.

12 KM cijena je potočne pastrmke.

7 KM je kilogram zaleđenog oslića.

19 KM je oslić bez kostiju.

40 KM košta losos.

47 KM cijena je lososa bez kostiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.