PUSTE NOĆI

Napeta situacija pred hitnu sjednicu Skupštine KS: Ko je kriv što je Sarajevom opasno šetati

Stranka za BiH zatražila ostavku Uka, Katice i Okerića. Sigurnost ne smije biti predmet političkih sukoba, poručio je Uk

U glavnom gradu pucnjave su redovne. N. Šaljić / Avaz

Danijal Hadzovic

21.3.2024

U Kantonu Sarajevo vlada prilična napetost koja je izazvana narušenom sigurnosnom situacijom. Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu o sigurnosnoj situaciji koja će biti održana 29. marta, potvrdio je predsjedavajući Skupštine i predsjednik Komisije za sigurnost KS Elvedin Okerić.

Mafijaški ratovi

Istakao je da su na sjednici Kolegija ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević informirali članove o aktuelnim događajima i poduzetim mjerama u dijelu stanja sigurnosti te javnog reda i mira.

Stranka za BiH otišla je i korak dalje, pa zbog sigurnosne situacije traži ostavke premijera Nihada Uka, ministra policije Admira Katice te predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića.

- Premijer (M)Uk je samo prije mjesec dao stručno obrazloženje građanima KS, a po pitanju sigurnosti u KS, gdje Sarajlije sve manje šetaju noću, ali ne zbog sigurnosti koje nema, već zbog zime. Na posljednja dešavanja po pitanju sigurnosti (pucnjave, ubistva, neredi, brza vožnja i saobraćajne nesreće) desio se, kao i uvijek od premijera, muk - naveli su.

Predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Faruk Kapidžić kazao je da su izvještaji o zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji u KS lažni.

- Mafijaški ratovi, arsenali oružja, eksplozije, svakodnevne pucnjave i ubistva postali su prepoznatljivo obilježje bh. prijestonice. Faris, Emira, Esad… listi s imenima ubijenih i ranjenih građana Sarajeva nema kraja, a oružani incidenti se nastavljaju. Za to vrijeme trojka nam servira izvještaje o zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji - kazao je Kapidžić.

Porazna statistika

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je sigurnost građana primarni interes Vlade KS.

- Sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju - kazao je Uk.

Pozvao je sve aktere da prevaziđu političke razlike i da zajednički rade na rješavanju problema koje "očito imamo".

- Sigurnost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo - pozvao je Uk.

Iako opozicija stanje u gradu koristi da pokuša rušiti vlast, a pozicija izbjegava preuzeti direktnu odgovornost, činjenica je da je sigurnosna situacija nikad gora.

Od 8. do 18. marta u tri pucnjave upucane su dvije osobe, dok su u januaru zabilježeni ubistvo mladog Farisa Pendeka, pljačke, paljevina vozila... I da stvar bude gora, samo je nastavljen trend ubistava, razbojništava, pljački i saobraćajnih nesreća iz 2023., za koje niko od nadležnih nije snosio odgovornost.

Nevidljivi komesar

Fatmir Hajdarević imenovan je na mjesto policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u junu 2023. godine. Od tada je Hajdarević imao jedan medijski nastup, i to na godišnjoj pres-konferenciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koja je održana šestog februara. Hajdarević je tada rekao kako prethodnu godinu iz oblasti sigurnosti karakterizira smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela. Građani, očito, nisu istog mišljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.