PREMIJER FBIH

Nikšić: Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke

Nastavljamo dalje, sljedeći cilj je članstvo u EU, poručio je Nikšić

Nikšić: Oglasio se na društvenim mrežama. N. Šaljić / Avaz

E. Ć.

21.3.2024

Premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se povodom zelenog svjetla koje je BiH dobila vezano za otvaranje pregovora o pristupanju u Evropsku uniju.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

Godine zastoja

- U decembru 2022. godine, kratko nakon Općih izbora, Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata. Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala.

Velika je ovo stvar, prije svega, za sve naše građane. Neću kriti koliko sam ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što smo postigli u ovako kratkom periodu. Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjvanje naših obaveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine, diplomata država članica EU. Njima, diplomatama, dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine posebno se zahvaljume na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci.

Pred nama je težak zadatak u kojem sa koalicionim partnerima trebamo dogovoriti zakone i reforme oko kojih ne postoji saglasnosti i koje su bile uzrok višegodišnjih opstrukcija. Nadam se da će i ovaj podstrek od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema evropskim demokratskim standardima. Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti.

Posebno važno

Sigurno će biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od strane EU, ali ne traže oni ništa od nas što mi i sami ne želimo i ne trebamo. Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovinen naša je cilj. Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i finansijsku pomoć EU doći brže i lakše.

Meni je posebno važno to što smo politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život. Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, kantona i općina smo sa borbe oko toga ko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga ko će uraditi više za građane. 

Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH "trbuhom za kruhom“, nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha.

Nastavljamo dalje, sljedeći cilj je članstvo u EU - poručio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.