PORUKA

Krišto pisala Mišelu: BiH će nastaviti rad koji će rezultirati daljim napretkom i razvojem

Krišto je naglasila da je ovo historijski trenutak koji simbolizira ključni trenutak i daljnji pomak na putu evropskih integracija

Borjana Krišto. N. Šaljić

Z. K.

22.3.2024

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, poslala je pismo s izrazima zahvale predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) i svim premijerima 27 država članica Evropskog vijeća u povodu odluke o otvaraju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Također, poručila je nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU da BiH ostaje odlučna da nastavi rad koji će rezultirati daljim napretkom i razvojem.

U pismu je istakla da je Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, te dobivanjem statusa kandidata 2022. godine, službenim otvaranjem pregovora načinila značajan iskorak prema daljnjim reformama.

Krišto je naglasila da je ovo historijski trenutak koji simbolizira ključni trenutak i daljnji pomak na putu evropskih integracija. 

- Svjesni smo da svaki napredak u BiH uvelike ovisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Evropska unija te privrženi daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji - istakla je u pismu.

Krišto je na društvenoj mreži "X" navela da su zajednički rad i trud rezultirali postizanjem potrebnog nivoa usklađenosti sa zahtjevima i kriterijumima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.