OPĆINA NOVO SARAJEVO

Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Radi se o jednokratnoj pomoći po rođenju prvog, odnosno drugog djeteta u iznosu od po 100 KM

Jednokratna pomoć za sve porodilje u Općini Novo Sarajevo. Facebook

D. R.

22.3.2024

Općina Novo Sarajevo je od ove godine uvela je novu vrstu podrške porodiljama s područja ove lokalne zajednice.

Radi se o jednokratnoj pomoći za sve porodilje po rođenju prvog, odnosno drugog djeteta u iznosu od po 100 KM.

Pravo na ovu vrstu pomoći porodilje ostvaruju bez podnošenja zahtjeva, a po ostvarivanju prava na porodiljsku naknadu putem nadležne Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica.

Novi Pravilnik za jednokratnu pomoć svim porodiljama na snazi je od januara 2024. godine, tako da je isplata do sada izvršena na tekuće račune 33 porodilje u iznosu od 100 KM. Isplatom su obuhvaćena djeca rođena od 01.01.2024.godine.

Pored navedenog, Općina Novo Sarajevo već godinama dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć porodiljama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500 KM, a ovo pravo se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj Službi.

Općina Novo Sarajevo realizira ove projekte sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire, ali ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U Budžetu Općine za 2024. godinu za jednokratnu pomoć svim porodiljama planirano je 70.000 KM, dok je za porodilje po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta planirano 45.000 KM.

Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje Općina dodjeljuje iznos od 2.000 KM za do tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, a za ove namjene u Budžetu za 2024. godinu planirano je 30.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.