PRIPREME ZA OKTOBAR

I SDA traži partnere da na izbore izađu sa zajedničkim kandidatom: Građani će vjerovatno birati između dva bloka

Već se uveliko špekulira da bi zajednički kandidat kojeg bi SDA podržala u općini Centar trebao biti DF-ov Dennis Gratz

Izbori 2024.: Mnoštvo stranaka, a samo dva puta. Facebook

Danijal Hadzovic

8.3.2024

Iako je do lokalnih izbora u BiH ostalo nekih sedam mjeseci, u Kantonu Sarajevo se, doduše iza kulisa, već uveliko raspreda o potencijalnim zajedničkim kandidatima i listama s kojima će se ciljati na rukovođenje općinama.

Izlazak sa zajedničkim kandidatima na izbore u Sarajevu prije četiri godine ispostavio se kao pun pogodak za stranke trojke, s obzirom na to da su odnijeli pobjedu u tri od četiri gradske općine, što im je omogućilo da u konačnici dobiju i gradonačelnika Sarajeva.

Narušena koalicija

Ipak, u međuvremenu, vlast trojke je na općinskom nivou prilično narušena, s obzirom na to da se u Centru Općinski odbor Naroda i pravde (NiP) pobunio protiv načelnika Srđana Mandića i neuspješno pokušao pokrenuti njegov opoziv, dok u Novom Sarajevu Hasan Tanović, sa svojim ogrankom SDP-a u Općinskom vijeću, računa na podršku SDA. Ipak, rukovodstva stranaka trojke svjesna su da im samo zajednički kandidati garantiraju uspjeh te da bi sve suprotno bilo ravno političkom samoubistvu. I dok ponovne kandidature načelnika Ilidže Nermina Muzura i Starog Grada Irfana Čengića ne bi trebale biti sporne, veliko je pitanje kakav će dogovor stranke trojke uspjeti postići glede kandidata u općinama Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

No, o imenima, ali i zajedničkim kandidatima na izborima uveliko se razmišlja i među opozicionim strankama. Samostalan izlazak SDA je već koštao pobjede na prethodnim lokalnim izborima, a nedostatak koalicionog kapaciteta i gubitka vlasti na višim nivoima. Stoga se može očekivati da, kao što će trojka izaći na izbore sa zajedničkim kandidatima, to će, vrlo vjerovatno, učiniti i opozicioni blok koji bi činili SDA, DF i Stranka za BiH (uz podršku NES-a, koji u Sarajevu igra u suštini marginalnu ulogu).

Kandidat DF-a

U Novom Gradu SDA će na kraju vjerovatno morati podržati Semira Efendića, koji već više od decenije suvereno upravlja ovom općinom, posebno u jeku činjenica da je partnerstvo za Strankom za BiH prijeko potrebno ovoj stranci.

S druge strane, već uveliko se špekulira da bi zajednički kandidat kojeg bi SDA podržala u općini Centar trebao biti DF-ov Dennis Gratz. 

Gratz: Da li će predvoditi Centar. Facebook

Upravo u Centru SDA tradicionalno uživa najmanju podršku, a 2016. načelnika u ovoj općini su dobili zahvaljujući maksimalnoj rascjepkanosti opozicije. Za Gratza se svakako može procijeniti da bi među urbanim stanovništvom mogao imati daleko veće šanse od prosječnog kandidata SDA, posebno u jeku sukoba unutar same trojke u ovoj općini.

S druge strane, u Starom Gradu bit će teško ugroziti poziciju tek imenovanog Irfana Čengića, dok bi posebno zanimljivo moglo biti u Novom Sarajevu, gdje se koalicija trojke doslovno raspala.

Sve to vodi ka izglednom scenariju da će građani Sarajeva na izborima birati između dva bloka.

Predgrađa sigurna

SDA će u cilju povratka na vlast morati biti spremna i "gurati“ kandidate iz drugih stranaka tamo gdje imaju više šanse. SDA će vjerovatno moći računati na načelnička mjesta u prigradskim općinama Ilijašu, Vogošći, Hadžićima i Trnovu. Ipak, u gradu će to mnogo teže ići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.