KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Bećirović: Kretanje ka članstvu u EU mora biti u funkciji izgradnje stabilne, evropske i funkcionalne države

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da su Evropska unija i Bosna i Hercegovina multikulturalne i komplementarne zajednice

Denis Bećirović. Armin Durgut / PIXSELL

Anadolija

22.3.2024

Slijedi proces transformacije u kojem zakonodavstvo Bosne i Hercegovine treba uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije (EU), izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

- Ovo je jedan od najvažnijih momenata za državu Bosnu i Hercegovinu u 21. stoljeću. Približili smo državu Evropskoj uniji i ojačali vanjskopolitički položaj naše države. Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), država koja se nalazi pred vratima NATO-a, a od danas smo i država koja zvanično ulazi u završnu fazu integriranja u EU - kazao je Bećirović u obraćanju na konferenciji za novinare.

Istakao je da su Evropska unija i Bosna i Hercegovina multikulturalne i komplementarne zajednice.

- Imaju zajedničke interese i stremljenja. Kao što je u Bosni i Hercegovini nama bitno da iz ekonomskih, političkih, pravnih, sigurnosnih i drugih razloga budemo dio EU, smatram da je i Evropskoj uniji važno iz geopolitičkih i drugih razloga da integrira Bosnu i Hercegovinu i države zapadnog Balkana - rekao je Bećirović, i naglasio:

 Potencijal članstva u EU daje značajan poticaj za promjene unutar Bosne i Hercegovine koje su neophodne za jačanje bh. ekonomije i privlačenje investicija, izgradnju istinskog demokratskog društva, jačanje vladavine prava, promoviranje slobode medija, stvaranje odgovarajuće klime za snaženje civilnog društva. 

Stabilnost u BiH i regiji

Zbog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, smatra da je potrebno uvesti nultu stopu tolerancije prema svim pojedincima koji na bilo koji način ugrožavanju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

- Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji zbog toga da bi neki pojedinci slabili našu državu. Kretanje ka članstvu u EU-u mora biti u funkciji izgradnje stabilne, evropske i funkcionalne države. Zato otvaranje pregovora sa EU-om treba označiti i kraj antidejtonske i separatističke politike. U interesu je i EU-a da podrži građansko društvo u Bosni i Hercegovini. Naša država u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste, a to je građansko društvo u kojem su etnička, vjerska i druga prava dio ukupnog seta ljudskih prava - rekao je.

Kako je kazao, u Bosni i Hercegovini nema više prostora za antievropska, neracionalna i diskriminatorska rješenja.

- Našoj zemlji treba istinska implementacija evropskih standarda i principa. Pred nama je veliki posao da naš pravni sistem harmoniziramo s pravnom stečevinom EU. Mi smo otvorili ulaznu kapiju dvorišta EU. Od nas se očekuje da našu kuću Bosnu i Hercegovinu uredimo na isti način kako je uređeno i 27 drugih kuća u zajedničkom evropskom dvorištu. Pred nama je posao pospremanja, usklađivanja i prilagođavanja. Rezultat treba da bude demokratska, pravna, evropska i ekonomski razvijena Bosna i Hercegovina, država koja služi ljudima - istakao je Bećirović.

Otvaranje pregovora

Evropsko vijeće donijelo je u četvrtak odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak pristupnih pregovora s EU.

U decembru 2023. godine, lideri EU izrazili su spremnost da otvore pristupne pregovore kada BiH postigne potrebnu usklađenost s kriterijima za članstvo u EU. Pozvali su Evropsku komisiju da izvijesti Evropsko vijeće o napretku najkasnije u martu ove godine, s ciljem donošenja odluke.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen status kandidata za članstvo u EU u decembru 2022. godine, skoro sedam godina nakon što je podnijela zahtjev za članstvo u EU, u februaru 2016.

U mišljenju Evropske komisije iz 2022. navedeno je kako BiH mora implementirati 14 ključnih prioriteta koji se odnose na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, osnovna prava i reformu javne uprave, kako bi se uskladila s kriterijima za članstvo u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.