REAKCIJA

Bećirović o Dodikovim izjavama: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol s kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele, rekao je

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

S. S.

15.3.2024

Povodom izjava predsjednika RS Milorada Dodika o izmještanju institucije visokog predstavnika nakon otvaranja pregovaračkog procesa, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio:

- Izjave pojedinih političara o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol s kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati. Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike.

Eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva. Otvaranjem pregovora s Evropskom unijom (EU) osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH, nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2. Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država.

Pokušaji osporavanja i urušavanja institucije Visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, dio je detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Tek kada se ispune ranije definirani uslovi neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR-a u Bosni i Hercegovini - poručio je Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.