ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović: Analena Berbok je veliki prijatelj BiH!

Čvrsto i bezrezervno je podržala nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, dodao je

Berbok s članovima Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH

N. H.

5.3.2024

Povodom sinoćnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Analenom Berbok (Annalen Baerbock), član Predsjedništva BiH  Denis Bećirović je kazao da je njemačka ministrica veliki prijatelj BiH.

- Sinoć sam iskazao dobrodošlicu uvaženoj njemačkoj ministrici Analeni Berbok, istakavši da je njena posjeta izuzetno važna i da je to još jedan pokazatelj snažne podrške Savezne Republike Njemačke državi Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, rekao sam da Bosna i Hercegovina ima definirane vanjskopolitičke ciljeve – članstvo u EU i NATO-u. U tom smislu bilo bi važno da Evropsko vijeće ovog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Donošenje odluke o otpočinjanju pregovora bilo bi stimulativno za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u EU, ali i veliko ohrabrenje za građane naše države.

Ministricu Berbok detaljno sam informirao i o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bh. entiteta RS. Sve dok ugrožavaju mir i državu Bosnu i Hercegovinu važno je da imamo čvrstu saradnju međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Tokom razgovora ukazao sam na bliske i svestrane ekonomske, političke, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. Naglasio sam da je Savezna Republika Njemačka jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i da je posljednjih godina zabilježen dodatni rast robne razmjene između dvije države.

Veoma je važno da je ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Analena Berbok čvrsto i bezrezervno podržala nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, ukazujući na pogubnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Evropi. Posebno treba naglasiti da je ministrica Berbok izuzetno dobro upoznata s prilikama u našoj državi i da je jasno markirala političare koji ne djeluju u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.