PREDSJEDNICA FBIH

Lidija Bradara odbila 42 zahtjeva: Pomilovana šestorica osuđenika, ali ne zna se ko su

Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba naći će se na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak

Bradara: Pomilovani Žilić i Kulić. Fena

Alen Bajramovic

22.3.2024

Dileme o kriterijima pod kojima jedan broj osuđenika prije vremena napušta svoje ćelije sve su izraženije, ali za zvaničnike u BiH to ipak ne predstavlja problem da im to, svojim odlukama, omoguće. Predsjednica FBiH Lidija Bradara u 2023. godini odlučila je prihvatiti molbe za pomilovanje šest osoba, dok je istovremeno odbila takve zahtjeve u 42 slučaja.

Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba naći će se na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak.

Prema odluci objavljenoj u “Službenom glasniku FBiH” od 10. januara ove godine, predsjednica FBiH prihvatila je molbu Josipa Žilića iz Travnika, koji je 2021. osuđen na godinu i po zbog nanošenja teških povreda i nedozvoljenog nošenja oružja.

Među pomilovanima je i Stjepan Kulić iz Živinica, koji izdržava kaznu zatvora od dvije godine zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti. Bradara je prihvatila molbe i za još četiri osobe osuđene zbog pronevjere u službi, teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, krivotvorenja isprava, odnosno šumske krađe. Imena šestorice pomilovanih nisu navedena u izvještaju koji je dostavljen delegatima Doma naroda.

Među osuđenicima čije molbe nije prihvatila su: Nedžad Rašidagić, Džana Riković-Delimustafić, Semir Mahmić, Nermin Hadžić, Amar Babajić, Edin Smajlović, Admira Burić, Kristijan Matulović, Almedin Dilaver, Anton Oliva, Fehim Kovač, Samir Karalić, Igor Tešević, Haris Tabaković, Mersad Telalović, Josip Mikić, Maja Imamović…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.