BIVŠA PREMIJERKA HRVATSKE

Jadranka Kosor za "Avaz": Dubinske reforme su u interesu građana BiH

Žena pod čijim je vodstvom Hrvatska uspjela savladati sve izazove i postati članica EU veoma je sretna zbog napretka BiH

Jadranka Kosor. YouTube

Alen Bajramovic

23.3.2024

Ruska agresija na Ukrajinu, ali i godina evropskih izbora i želja aktuelnih zvaničnika da otvaranje pregovora s BiH upišu među vlastita postignuća, umnogome su utjecali na izuzetno važan iskorak naše zemlje, smatra bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor. 

Žena pod čijim je vodstvom Hrvatska uspjela savladati sve izazove i postati članica EU veoma je sretna zbog napretka BiH i spremna je, na poziv institucija, svojim iskustvom pomoći nastavku evropskog puta.

Težak proces

- Na raspolaganju sam bilo kome ko bi smatrao da bi mogao čuti neka iskustva, jer pregovori nisu ni jednostavni, niti se mogu završiti s pola snage. Drago mi je što se ovo dogodilo u trenutku kad je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH žena, pa ako gospođa Borjana Krišto bude imala želju da pita kako to funkcionira, vrlo rado ću se odazvati – kaže Kosor.

Pred BiH je težak proces, pa se odluci treba radovati, ali političari moraju ostati hladnih glava i započeti obiman posao, kako bi „težak, neizvjestan, dug i vrlo trnovit put“ BiH što prije prešla. 

- Ja sam protiv prečaca za bilo koga, pa i za BiH, ali samo iz jednog razloga, zato što mislim da bilo kakvi prečaci ne bi bili dobri za građane. Stvarne, dubinske reforme moraju biti provedene zbog dobrobiti građanki i građana BiH, a tu mislim na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala i uvođenje svakojakog reda – kaže Kosor za „Avaz“.

Pojašnjava da usvajanje zakona nije najveći problem u procesu pristupanja, već će usvojene propise i BiH morati provesti u život. Tako se i na primjeru zakona o sprečavanju sukoba interesa, kojeg je BiH nedavno usvojila, očekuju konkretni rezultati.

- Dužnosnici, političari moraju pokazati šta imaju, kako su to stekli, prihodi, rashodi i sadašnje stanje moraju se poravnati i tu počinje provedba u stvarnom životu. BiH mora početi živjeti u skladu sa zakonima koji su usklađeni s pravnom stečevinom EU – dodaje Kosor.

Iako su i u periodu pristupanja Hrvatske, zbog velike ekonomske krize, brojne članice bile protiv proširenja, Kosor kaže da je taj put ipak bio mnogo lakši zbog složenog uređenja BiH i procesa donošenja odluka. Članstvo BiH u EU, naglašava, u velikom je interesu Hrvatske, ne samo zbog Hrvata u BiH, već i zbog toga što bi se na taj način granice EU pomjerile istočnije.

Odnosi s Moskvom

U kontekstu aktuelne geopolitičke situacije, podrazumijeva se da će morati biti prekinute i veze pojedinih bh zvaničnika, prvenstveno Milorada Dodika, s Moskvom i Vladimirom Putinom. 

Kosor ukazuje da će ta stranica, ako se želi nastaviti evropski put, morati biti zatvorena, ali da će puno zavisiti i od toga kako će izgledati konfiguracija evropskih institucija nakon izbora i ko će doći na čelo Evropske komisije, ko će imati većinu u Evropskom parlamentu i ko će biti na čelu Evropskog vijeća.

- Meni je nezamislivo da EU pregovara s državom u kojoj nije jasno, ili je jasno da dio političke elite, dio te države, šuruje s Rusijom koja je agresor na Ukrajinu i koja je pod sankcijama EU. Zato podsjećam da ovo može biti početak dugog i trnovitog puta – kaže Kosor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.