PROŠIREN OBIM POSLOVA

Aktiv sekratara srednjih škola u KS povodom novih normi: Odgovorni u nadležnim institucijama nisu imali sluha

Nejasno je po kojem principu su u već ranije definisano četrdesetosatno radno vrijeme sekretara, ističu u saopćenju

Aktiv sekratara srednjih škola: Oglasili se povodom novih normi. Avaz

D. R.

23.3.2024

Povodom Odluke Vlade Kantona Sarajevo o donošenju novih Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje, Aktiv sekratara srednjih škola u Kantonu Sarajevo, zbog proširenja obima poslova, povećanih ovlaštenja i povećane odgovornosti, izdao je saopćenje.

U njemu se kaže da su sekretari srednjih škola Kantona Sarajevo u proceduri javne rasprave o Nacrtu pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje u Kantonu Sarajevo imali niz sastanaka sa akterima u procesu utvrđivanja akata – predstavnicima Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, predstavnicima nadležnog ministarstva za odgoj i obrazovanje i obratili se nadležnom sindikatu po istom pitanju.

- Prema dogovoru na sastanku održanom 21. 2. 2024. godine u prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo, sekretari srednjih škola su dostavili pisane primjedbe i sugestije na ruke odgovornih u gore navedenim nadležnim institucijama, sa obrazloženjem opravdanosti, a za koje odgovorni u nadležnim institucijama nisu imali sluha - ističe se u saopćenju.

Poslovi po ovlaštenjima

Dodaju da se sekretarima novim Pedagoškim standardima i normativima utvrđuju novi poslovi – poslovi po ovlaštenjima – zastupanje škole na sudu i rješavanje po prijavama korupcije, iako su ukazali na to da je Uredbom sa zakonskom snagom o ustanovama Bosne i Hercegovine, Zakonom o upravnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo propisano da je direktor lice ovlašteno za zastupanje, te da može, a i ne mora dati drugom licu punomoć za zastupanje, za svaki pojedinačni slučaj.

- Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo je uspostavljen sistem interne prijave korupcije, po kojem direktori mogu da postupaju po prijavama korupcije ili da imenuju ovlaštena lica za rješavanje po prijavama, te ova ovlaštenja nisu mogla biti utvrđena kao redovan posao radnika, u ovom slučaju sekretara škole - navodi se.

Niz radnji

- Dodatno su utvrđeni poslovi javnih nabavki bez definisanja da su to poslovi iz djelokruga rada sekretara – odluke i ugovori, rješavanje po žalbama i učešće u izradi plana javnih nabavki, kako je ranije bilo, jer 'postovi javnih nabavki' je kompleksan pojam i podrazumijeva niz radnji koje nisu sve pravne, a koje su do sada obavljali članovi komisija za javne nabavke, radnik u računovodstvu, ovlaštena osoba za unos podataka i sekretar, svako iz svog domena rada, s obzirom da školama nikada nije sistematizovan radnik službenik za javne nabavke, niti je nadležno ministarstvo preuzelo nabavke za resor osim usluga osiguranja radnika i imovine.

Nejasno je po kojem principu su u već ranije definisano četrdesetosatno radno vrijeme sekretara, utvrđeni novi obimni poslovi i postovi sa povećanim ovlaštenjima koji za sobom povlače i povećanu prekršajnu odgovornost - ističe se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.