SRIJEDA, 27. MART

Konferencija u okviru kampanje s ciljem podizanja svijesti o trgovini ljudima

BiH je identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta žrtava trgovine ljudima

Trgovina ljudima. Unsplash

FENA

26.3.2024

Konferencija u povodu početka zajedničke kampanje koju udruženje "Novi put" realizira u saradnji s Koordinacijskim timom za borbu protiv trgovine ljudima Zapadnohercegovačkog kantona održat će se u srijedu, 27. marta, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), s početkom u 11 sati.

U okviru ove kampanje u idućem razdoblju provest će se deset uličnih akcija u ruralnim i urbanim dijelovima Kantona s ciljem podizanja svijesti o trgovini ljudima među ranjivim kategorijama, ali i šire javnosti, te poticanja preživjelih žrtava da se uključe u procese razvoja politika suprotstavljanja trgovini ljudima, saopćeno je iz udruženja "Novi put".

Aktivisti i saradnici ovog udruženja će tokom uličnih kampanja vršiti podjelu informativnih materijala, kao i informacija o prevladavajućim oblicima trgovine ljudima, metodama vrbovanja, te načinima zaštite i prijavljivanja potencijalnih i stvarnih slučajeva. BiH je identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta žrtava trgovine ljudima.

U prošlogodišnjem izvještaju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država o trgovini ljudima, BiH je ocijenjena nivoom 2 jer "se vlasti BiH ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu".

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta nazvanog "Unapređenje institucionalnog odgovora na trgovinu ljudima", koji podržava Vlada SAD kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID Inspire), koji udruženje "Novi put" trenutno provodi na području ZHK i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.