REAKCIJE

Vehid Šehić za "Avaz": Šmit štiti izbornu volju građana BiH

Ovo je nešto o čemu se govori godinama. Meni je jako bitno da je to rekao visoki predstavnik, rekao je Šehić

Šehić: Pozdravio odluku Šmita. Avaz

Alen Bajramovic

26.3.2024

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić pozdravio je odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

Izmjenama su obuhvaćene ranije preporuke međunarodnih institucija, ali i domaćih organizacija vezane za zaštitu integriteta izbora.

- Vratiti povjerenje u izborni proces, spriječiti falsifikovanje izborne volje građana uvođenjem novih tehnologija, veća odgovornost članova izborne administracije, u prvom redu članova biračkih odbora, kao i drugačiji način izbora predsjednika i članova biračkih odbora. 

To je suština ovih tehničkih unaprjeđenja. Ovo je nešto o čemu se govori godinama. Meni je jako bitno da je to rekao visoki predstavnik jer svaki izborni zakon u svakoj državi treba da zaštiti stvarnu izbornu volju birača. 

Ona se mora poštivati i treba spriječiti sve koji su falsifikovalil tu izbornu volju, a mi građani zaboravimo da smo mi njima poslodavci. 

Dakle, sve što je uradio Kristijan Šmit štiti našu izbornu volju i sprječava manipulaciju sa izbornim rezultatima – kazao je Šehić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.