OPET IDEMO PRVI

Šmit u "Avazu" najavio odluku o izmjenama Izbornog zakona, a onda odmah djelovao

Kompletan video intervju u kojem Šmit najavljuje današnju odluku gledajte večeras u 20 sati na portalu Avaz.ba ili Televiziji Alfa.

Šmit u "Avazu" najavio izmjene Izbornog zakona. Avaz

D. H.

26.3.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u intervjuu za "Avaz" koji je objavljen u današnjem broju ekskluzivno je najavio da će upotrijebiti bonske ovlasti i donijeti odluku o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

- Dogovor nije postignut, a vrijeme im curi. Građani žele da vide da im se glas računa, a, ako ne bude dogovora, poduzet ćemo mjere - naglasio je Šmit.

Te mjere je poduzeo odmah nakon intervjua, pa je Šmit već danas kazao da je donio odluku o novom Izbornom zakonu BiH.

Ove izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora, a sve s ciljem transparentnijih izbora.

Naslovnica današnjeg "Dnevnog avaza". Avaz

- Pričamo o skenerima za birače kako bi osigurali da ljudi koji su registrovani imaju pravo da glasaju i da osiguramo identifikaciju birača i da birač jednom glasa.

Nećemo koristiti ovu tehnologiju na svim biralištima nego na jednom ograničenom broju. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbora.

Bit će papirni listić za birača koji će zaokrižiti svoj izbor i ti listići će biti skenirani elektronski i bit će prebrojani tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu promjenu i mijenjane listića ili da izađu iz kutije s drugačijim rezultatom - objasnio je Šmit.

Ovo još jednom pokazuje zašto ja "Dnevni avaz" najbolji i najuspješniji medij u BiH u njenoj novijoj historiji.

Kompletan video intervju u kojem Šmit najavljuje današnju odluku gledajte večeras u 20 sati na portalu Avaz.ba ili Televiziji Alfa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.