PREDSJEDNIK SDS-A

Milan Miličević za "Avaz": Banka je jednostrano pokrenula proceduru zatvaranja računa SDS-a, učešće na izborima nije ugroženo

Činjenica je da će biti otežano funkcionisanje i finansijski tokovi s obzirom na ugovore u vezi s transferom novca prema političkim subjektima

Milan Miličević. Dejan Rakita/PIXSELL

27.3.2024

Na konferenciji za medije održanoj danas predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić (US) kazao je da pitanje američkih sankcija nije samo stvar koja pogađa vlast, nego da je ugrožen i SDS, kojem prijeti zatvaranje računa.

- Riječ je o 50-ak ljudi iz SDS-a kojima su zatvoreni računi i u toku je postupak da se i Srpskoj demokratskoj stranci, kao parlamantarnoj stranci, zatvori račun, jer se i ona nalazi na listi sankcija - rekao je Stevandić.

Još nije zatvoren račun

Tim povodom kontaktirali smo Milana Miličevića, predsjednika SDS-a, koji je potvrdio ove navode, ali negira da je ugroženo učešće na izborima.

- Prije svega, degutantno mi je da je Stevandić nešto puno zabrinut za SDS, ima on drugih briga i meni je to nevažno što je on rekao - kazao mi je Miličević za "Avaz".

S druge, strane ističe da je istina da se SDS nalazi na OFAC-ovoj listi 2004. godine uz jedan broj članova i funkcionera SDS-a.

- Činjenica je da je Agencija za bankarstvo pokrenula proceduru za zatvaranje računa svih osoba koje su na toj listi, ne samo SDS-a, nego i svih drugih koji su u novije vrijeme stavljeni na tu listu. To je proces koji je krenuo nekakvim svojim tokom. Račun SDS-a nije zatvoren, ali jeste trenutno u fazi jednostranog raskidanja ugovora od strane banke, koja ima tu inicijativu od svojih nadležnih - poručio je Miličević za "Avaz".

Otežano funkcionisanje

Naglašava da će navjerovatno na kraju biti jednostrano raskinut taj ugovor o postojanju računa u toj banci, kao i ostalima.

- Mi ćemo kao stranka pokrenuti sve procedure pred domaćim i stranim sudovima za diskriminaciju i otežano funkcionisanje i iznošenje političkih stavova kroz utjecanje na slobodu govora. To je nešto što je ispred nas. Važno je naglasati da ne postoji opasnost oko nastupa SDS-a na narednim izborima. Vidjet ćemo šta o tome kaže nametnuti Izborni zakon, ali prema ovom ranijem postoje drugi načini aplikacije za učešće na izborima i plaćanja kotizacija. Činjenica je da će biti otežano funkcionisanje i finansijski tokovi s obzirom na ugovore u vezi s transferom novca prema političkim subjektima. SDS je, koliko ja znam, jedina stranka koja je na OFAC-ovoj listi još od 2004. godine. Nakon određenog perioda je pokrenuta procedura skidanja s te liste, ona je u svom toku, ali još nije završena - zaključio je Miličević za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.