NAKON SANKCIJA

Ministrica finansija RS istaknula zabrinutost: Američka administracija vrši pritisak na banke u RS

Vidović je poručila da će sve obaveze projektovane budžetom RS biti isplaćene

Zora Vidović. RTRS

SRNA

27.3.2024

Ministrica finansija RS Zora Vidović izjavila je danas da američka administracija vršeći pritisak na banke u RS u vezi sa računima fizičkih i pravnih lica koja su na "crnoj listi" SAD provodi nasilje koje za cilj ima uništenje ekonomije i same RS.

Vidovićeva je navela da, prema njenim saznanjima, banke koje posluju u RS imaju zahtjeve američke administracije da se ugase računi svima koji su na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC), i fizičkim i pravnim licima.

- Prema Zakonu o bankama RS, svako ima pravo da ima račun i to mu je osnovno ljudsko pravo da može primiti platu, bilo koje svoje primanje i da može izdržavati sebe i porodicu, što se ovim uskraćuje - rekla je Vidović za Srnu.

Ona je objasnila da se bankama u suštini ne brani da ostave te račune, ali da će im, u tom slučaju, biti pogašeni SWIFT-ovi, ugašena korespondencija sa drugim bankama, što faktički znači da te banke ne mogu da posluju izvan RS i da su pod sankcijama.

- A to znači uništenje kompletnog privrednog sistema RS što niko ne može dozvoliti - konstatovala je Vidović.

Prema njenim riječima, zbog toga su lica iz RS koja se nalaze na OFAC-ovoj listi dobrovoljno u bankama potpisali da im se ugase računi kako banke ne bi došle pod sankcije i da ne bi došlo do gašenja privrede, odnosno apsolutne nemogućnosti rada u RS.

- Nečuveno i nepojmljivo je da u 21. vijeku neko nema osnovno pravo da ima račun na koju može da primi platu - istakla je Vidović i dodala da se ovdje ne radi ni o kakvom pravu, već sili koja za cilj ima uništenje kompletne ekonomije RS, odnosno uništenje RS.

Vidović je poručila da će sve obaveze projektovane budžetom RS biti isplaćene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.