VEČERAS NA AVAZ TV

Kojović u "FGR Podcastu": Pristao bih na asimetrični način izbora članova Predsjedništva BiH

Zastupnik je naveo da bi u cilju rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva bio spreman prihvatiti rješenje indirektnog izbora iz Parlamenta

Peđa Kojović u FGR Podcastu. Avaz

S. M.

28.3.2024

U FGR podcastu na Avaz TV-u gostovao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te član Zajedničke komisije za evropske integracije Predrag Kojović.

Kazao je kako zeleno svjetlo za početak pregovora predstavlja historijsku prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu te da se iskreno nada da će njegove kolege ozbiljno shvatiti priliku koja stoji pred našom zemljom.

Kojović je naglasio kako između Naše stranke, s jedne, i SNSD-a i HDZ-a, s druge strane, postoje dubinske razlike u pogledu toga kako Bosna i Hercegovina treba biti uređena, ali da su, i pored toga, dijalog i kompromis nužni.

- Ja se uvijek pokušavam staviti u njihove cipele pa da shvatim šta oni žele. Dodik Bosnu i Hercegovinu vidi kao neku državnu zajednicu dva entiteta, dok Čović prihvata isključivo neku konsocijacijsku demokratiju. Pažnja je usmjerena na kolektivno i, nažalost, teško se probijaju politike koje akcent stavljaju na individualno - ističe Kojović.

Zastupnik je naveo da bi u cilju rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva bio spreman prihvatiti rješenje indirektnog izbora iz Parlamenta te da bi čak prihvatio i asimetrično rješenje po kojem bi se član iz RS birao direktno, a iz Federacije indirektno.

Kojović se osvrnuo i na brojne napade s kojima se suočavaju on i trojka.

- Činjenica da možda Našu stranku i najviše napadaju pokazuje da smo bolji od drugih. Ali ja im ne želim odgovarati, ne želim se spuštati u to blato. Mislim da će se na kraju pristojnost više isplatiti - kaže.

Kojović otkriva i šta je istina po pitanju optužbi da je 1991. godine kao novinar Yutela uvjeravao Sarajlije da je JNA tu da ih brani.

Intervju s Kojovićem pogledajte večeras u 20 sati na Avaz TV-u. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.