PREDSJEDNIK PDP-A

Borenović o sjednici NSRS za "Avaz": Red uvreda, bljuvotina i laži, svaka sjednica kopija prethodne

Ovaj put je u količini laži i uvreda nadmašio i sam sebe

Branislav Borenović. Fena

29.3.2024

Narodna skupština RS usvojila je u petak rano ujutro Nacrt izbornog zakona RS, kojim se uzimaju nadležnosti za provođenje izbora u ovom entitetu Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Osim toga, usvojeni su zaključci kojima se, između ostalog, traži odlazak ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke te visokog predstavnika.

O ovim dešavanja za „Dnevni avaz“ je govorio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Na ovoj sjednici smo slušali brojne uvrede i Dodikov primitivizam, laži, neboluze oko sankcija, što može stati u par riječi – red uvreda, red bljuvotina, red laži. Svaka ta sjednica je kopija prethodne, s tim da je ovaj put u količini laži i uvreda nadmašio i sam sebe. I prošle godine i više puta prethodnih godina, slušali smo velike riječi, mnoge lijepe za čuti, a u praksi se pokazivalo da se radi samo o još jednom setu zaključaka, nacrta zakona i odluka koje se nisu provodile na tako teškim temama. Vidjet ćemo hoće li tako biti i ovoga puta - rekao je Borenović za "Avaz".

Traže se izgovori

Ističe da mu nije jasno zbog čega je Milorad Dodik toliko nervozan, kada poslanici postavljaju samo logična pitanja, kao šta je sa svim onim ranijim zaključcima koji su usvojeni na ranijim sjednicama. Podsjeća da se ne provode ni odluke u vezi s Inckovom nametnutom odlukom, niti ranije Šmitove odluke, o Upravi za indirektno oporezivanje, VSTV-u i brojne druge teme.

- Godinama vlast u BiH, koju dominantno čini i SNSD, traže izgovore da se ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona, kako bi imali fer i poštene izbore. Mi smo već jednom usvojili izmjene i dopune Izbornog zakona s paketom integriteta u Predstavničkom domu, ali smo onda čekali da se to usvoji u Domu naroda, gdje, nažalost, Dodik ima potpunu kontrolu zahvaljući četvrtom mandatu. Dodik i SNSD su apsolutna vlast i u RS i BiH, kontrolišu gotovo sve ijednu instituciju, izabrali su sve ijednog ministra, direktora, rukovodioca u BiH pa neka rade kako god misle da treba, neka protjeruju koga god hoće, ali i neka znaju da su najodgovorniji za stanje u BiH – naglasio je Borenović za "Avaz".

Smatra da je stoga, najveći krivac zašto izmjene Izbornog zakona nisu donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH, vladajuća koalicija.

- Oni su obećali da će to nakon sastanka u Laktašima biti završeno. To je jedna spirala političkih igara, tenzija, pokušaja traženja krivice s jedne ili druge strane. Mislim da u svakom slučaju nije dobro da nam odluke donosi neko sa strane, nego to trebaju raditi domaće političke strukture, ali domaće političke strukture trebaju nositi odgovornost zašto nije to usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH – naveo je.

Tvrdi da je najveći krivac za to SNSD, koji se tome opirao, HDZ je tragao za političkom dimenzijom, dok trojka nije imala snage za to u Domu naroda PSBiH.

- Iscrpljujemo se oko nečega što je davno trebalo biti urađeno da bi imali fer i poštene izbore, jer je to nasušna potreba ove zemlje i jedini način da se iskorijeni izborna korupcija, koja je preduslov za svaku drugu korupciju.

Evropski put

Upitan da li će biti ugrožen evropski put nakon pomaka koji su viđeni u posljednje vrijeme, on ističe da to ostaje da se vidi, ali da je činjenica da su se jučer mogle čuti bombastične najave.

- Nacrt izbornog zakona RS tek treba da dođe u drugom čitanju, ako uopšte dođe ponovo u NSRS, jer ne bi to bio ni prvi ni posljednji zakon koji će biti zaustavljen na putu potpunog usvajanja. Oni su postavili neki ultimatum od sedam dana, pa će onda nešto predložiti, a ako se ni to ne usvoji, tvrde da će se povući iz svojih fotelja, što se nikada nije desilo, a često se najavljivalo. Evropski put je jedan dugotrajan proces, gdje odgovorne strukture trebaju svaki dan predano raditi, jer je to proces koji ne počinje i ne završava zelenim svjetlom od  Brisela, koji ima namjeru da vidi BiH u Evropskoj uniji.

Jasno je da je geopolitika više odredila evropski put nego  političke vlasti, koje su uradile minimalne stvari, usvajanjem nekih zakona, ali je to vrlo zahtjevan proces. Mi se tek sada nalazimo tamo gdje se Crna Gora nalazila prije 12 godina, kada su otvorili pregovore, a mi ih još nismo ni otvorili, jer nismo dobili datum. Srbija je prije 10 godina otvorila pregovaračka poglavlja. Imam osjećaj da jedan dio političkih struktura formalno jeste za evropski put, ali će sve učiniti da se to što je moguće radi. Nama treba reforma društva gdje postoje evropski standardi i pravila, vladavina prava, poštivanje zakona, jake institucije, evropske plaće i penzije, dobra radna mjesta. Imam osjećaj da jedan dio političkih struktura imaju strah od tog reda, jer imaju svi sliku Ive Sanadera, koji je bio nedodirljiv premijer, a na putu ka EU je Hrvatska morala isporučiti pravdu i pokazati da ima odgovorne institucije – zaključio je Borenović za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.