"AVAZ" NA LICU MJESTA

Umjetnički performans i instalacija "Svaki Sat 9 Nevinih" poziva na prestanak ubijanja naroda Gaze

Ova izložba podrazumijeva izlaganje “ranjene“ dječije igračke, a brojni građani su pridonijeli u znak podrške za djecu iz Pojasa Gaze

Umjetnička instalacija “Svaki Sat 9 Nevinih“ - Avaz
Umjetnička instalacija “Svaki Sat 9 Nevinih“ - Avaz
Umjetnička instalacija “Svaki Sat 9 Nevinih“ - Avaz
Umjetnička instalacija “Svaki Sat 9 Nevinih“ - Avaz
Umjetnička instalacija “Svaki Sat 9 Nevinih“ - Avaz
+1
Anadolija

30.3.2024

Umjetnički performans i postavljanje umjetničke instalacije “Svaki Sat 9 Nevinih“ umjetnice Iman della Luna Glušac održan je danas na Trgu “Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kao poziv na prestanak ubijanja naroda Gaze, javlja Anadolu.

Događaj je organizirala Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT u saradnji sa bosanskohercegovačkom umjetnicom Glušac.

Solidarnost građana

U okviru događaja izložena “ranjena“ dječija igračka, a građani su već u prvim satima donijeli igračke, cvijeće i poruke u znak solidarnosti i podrške za stradale mališane i one koji trenutno preživljavaju u stravičnim ratnim okolnostima u Pojasu Gaze.

- Nama je nepojmljivo da u 21. stoljeću, kada smo dostigli određeni stepen razvoja, mi svi, širom planete Zemlje pratimo genocid putem televizije i društvenih mreža. Svaka osoba koja ima srce, osjeća beskrajnu tugu i nemoć što se taj pokolj nad ženama, djecom ne zaustavlja, ima potrebu i zato smo izašli da se ovom instalacijom pridružimo glasovima ljudi širom planete koji se isto tako osjećaju, ali imaju potrebu da se svrstaju na stranu protiv nepravde, pokolja, zločina. Danas mi iz Sarajeva želimo da uputimo poruke trajnog mira i da se pridružimo zahtjevima za trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze - izjavila je Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT.

Svjedok patnje

U srcu instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. Dječija igračka, nekad simbol radosti i bezbrižnosti, sada je postala svjedok patnje i gubitka. Njena ranjena forma ne samo da prikazuje fizičko razaranje, već i duboku emocionalnu traumu koja prožima svaki trenutak života djece pogođene ratom i zločinima.

Bosanskohercegovačka umjetnica Iman della Luna Glušac izjavila je da je svojim umjetničkim djelom htjela poslati poruku da se rat mora prekinuti, da je "svako biće sveto".

- Poražavajuće je da u 21. stoljeću i dalje ratujemo, da je ovakva situacija i da se genocid dešava. Željela sam napraviti interaktivnu instalaciju, koja je u biti simbol prekinutog djetinjstva. Željela sam pozvati ljude da ostave svoje poruke mira, molitvu, igračku, šta god da osjećaju da bi možda energijom i molitvom zajedničkim snagama mogli da pošaljemo poruku za mir i ljubav u svijetu - rekla je Glušac.

Naziv instalacije "Svaki Sat 9 Nevinih" nije samo brojčani izraz, već snažan podsjetnik na bolnu stvarnost, navode organizatori. Broj 9 postavljen je kao krik za pažnjom, pozivajući ljudski rod da se suoči s težinom gubitka i potakne ga na unutarnju empatiju i akciju.

Događaju je prisustvovao i ambasador Palestine u BiH Rezek Namora (Rezeq Namoora) koji je izjavio da palestinskom narodu ovakva izražavanja podrške znače mnogo.

- Nadamo se nastavku ovakvih aktivnosti podrške za palestinsko pitanje i palestinski narod od građana i političara u Bosni i Hercegovini, sada, kada je palestinski narod izložen masakrima, kakvim niko nije bio od Drugog svjetskog rata - rekao je Namora, zahvalivši se svima "koji prenose istinu o onome što se dešava u Palestini".

Ova interaktivna instalacija bit će postavljena 15 dana na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.