BLAGDANSKE KORPE

Zbog sve viših cijena prehrambenih proizvoda: Za uskršnju trpezu treba najmanje 300 KM

Uskršnji doručak za četvero, koji je, tradicionalno, najvažniji obrok budući da se jede hrana koja je blagoslovljena u crkvi, košta najmanje 70 KM

Nikad skuplja trpeza. Facebook

Meliha Smajkic

30.3.2024

Zbog skoro stalnog rasta cijena prehrambenih proizvoda građani BiH će imati do sada najskuplje predstojeće praznike. Tako će četveročlanoj porodici u BiH koja tradicionalno obilježava Uskrs za taj blagdan biti potrebno najmanje 300 KM.

Iako se sadržaj uskršnje korpe razlikuje po vrsti mesa te drugim kategorijama, poput kolača i drugih proizvoda, činjenica je da je za taj najveći kršćanski blagdan nezaobilazna tradicija farbanja jaja različitim bojama.

Školjka jaja

Brojne porodice kupuju više od jedne školjke jaja, koja košta najmanje 9 KM, dok se domaća prodaju i po cijeni od 15 KM.

Iako se kolači za Uskrs prave u manjoj mjeri u odnosu na Božić, ipak, običaj je da to budu najmanje tri vrste, gdje je obično zastupljena i torta. Cijene torti se kreću od 45 KM pa naviše, a kilogram suhih kolača uglavnom košta 20 KM.

Mostarka Adriana nam je kazala da će praviti tri vrste kolača, među kojima su dva suha, a sastojci su je koštali više od 60 KM. Kupila je, između ostalog, pola kilograma oraha koje je platila 6 KM, dok je za istu količinu badema dala 10 KM. Kupila je i kekse, šećer, želatin, grožđice, šumsko voće i kokosovo brašno, a najskuplji sastojci su bili maskarpone sir, koji je koštao 7 KM, te čokolade za kuhanje koje je platila 8 KM.

Uskršnji doručak za četvero, koji je, tradicionalno, najvažniji obrok budući da se jede hrana koja je blagoslovljena u crkvi, košta najmanje 70 KM. Za ručak se obično priprema sarma ili japrak, a nezaobilazno je pečenje, nerijetko janjeće, čija cijena po kilogramu prelazi 60 KM.

Zaključane cijene

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, napominje da je, nažalost, u posljednjih godinu zabilježen značajan rast cijena, i to najviše osnovnih prehrambenih proizvoda.

- Prehrambena potrošačka korpa je dosta skuplja i, nažalost, mnogi naši građani, kojih 70 posto živi s poteškoćama, ali i na ivici egzistencije, teško će moći za blagdane dočekati svoju djecu, rodbinu, prijatelje onako kako bi to željeli - govori nam Bulić.

Ona je potrošače uputila da u svojim tržnim centrima i marketima pogledaju proizvode koji su na režimu zaključanih cijena.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2024. godine iznosi 2.898,90 KM, a na prehranu odlazi 44,66 posto, odnosno 1.295 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.