KOMENTAR DANA

Vrijeme praznika

Vlasti pokazuju istu neosjetljivost na njihove probleme kao do sada

Iftar. Screenshot

Meliha Smajkic

10.4.2023

Kada će hrana pojeftiniti, s pravom se pitaju građani Bosne i Hercegovine koji su sve zaduženiji i koji s još više strahova žive nego lani.

Tako se u brojnim domovima ramazanski iftari spremaju znatno skromnije nego do sada, a i trpeze za najveći katolički blagdan Uskrs bile su siromašnije nego prethodnih godina.

U prilog tome govori činjenica da su se za jednu marku uoči Uskrsa na pijaci u Sarajevu mogla kupiti tek dva jajeta.

Praznična euforija teško će se osjetiti i za skorašnji najveći pravoslavni blagdan Vaskrs, kao i za Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

I dok se posljednjih dana nerijetko iznosi kako veliki važni praznici pripadnika svih vjera nastupaju u ovom mjesecu, kao što se ukazivalo i na zanimljivu okolnost da su proteklih dana istovremeno postili i muslimani i katolici i pravoslavci, dotle se pokazalo da vlasti pokazuju istu neosjetljivost na njihove probleme kao i do sada.

Sve vlade koje drže do svojih građana već duže vrijeme su na dnevnom redu u kontinuitetu praktično imale planove, programe i mjere za ublažavanje užasne krize. Djelovali su i štitili svoje građane kako bi koliko-toliko ublažili silne inflatorne udare.

Vlasti u BiH nisu učinile skoro ništa da smanje udare na kućne budžete. Bh. politička elita povećane troškove za vrijeme praznika neće ni osjetiti. Za razliku od onih čijim su glasovima došli na svoje pozicije. Jer, dok su sebi bezobrazno povećali primanja, dotle građane i sve težu socioekonomsku situaciju i ne spominju.

Iako su se, narodski rečeno, zabavili o sebi, morat će i trebat će narodom. Jer narod u svemu, pa i u ovoj krizi ima svoj granice izdržljivosti. Za sada se ona pomjera, ali pitanje je do kada.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.