SMIRAJ ŽRTVAMA

U Memorijalnom centru Srebrenica obilježena 21. godišnjica od prve dženaze

Položeno je cvijeće i odata je počast nevinim žrtvama genocida "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995.

Godišnjica prve dženaze. Anadolija

Anadolija

31.3.2024

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina, obilježena 21. godišnjica od prve dženaze u Potočarima.

Sve manje nade

Cvijeće su položili i počast nevinim žrtavama genocida "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine odale majke Srebrenice, članovi Uprave Memorijalnog centra i predsjednik Upravnog odbora Hamdija Fejzić, te članovi udruženja žrtava.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica je u obraćanju podsjetio da je na današnji datum 2003. ukopano 600 žrtava genocida, te da su u toj godini bile još dvije kolektivne dženaze žrtvama genocida.

- Nakon prve obavljene, druga dženaza je bila 11. jula sa 282 ukopane žrtve, a treća dženaza je bila 20. septembra 2003.  kada je ukopano 107 osoba. Ukupno 989 žrtava genocida je ukopano te godine - rekao je Fejzić,

Dodao je da je od 31. marta 2003. prošla 21 godina, a oni i dalje svake godine ukopavaju svoje najmilije 11. jula.

- Ono što je bolna činjenica jeste da taj proces nije ni blizu kraja, jer još uvijek tragamo za više od hiljadu žrtava genocida. Postavlja se pitanje da li ćemo i pronaći sve žrtve, jer je proces pronalaska sve sporiji, sve je manje informacija o nestalima, i sve manje identificiranih žrtava - istakao je Fejzić.

Izrazio je i nezadovoljstvo jer je sve manje je i nade da će svi nalogodavci i izvršioci genocida biti kažnjeni za počinjene zločine.

- Sve je više majki i članova porodica koji nisu dočekali da se pronađu i identifikuju njihovi voljeni. U godinama od kraja rata pa do danas umrle su stotine majki. Međutim, bitno je istaći da zahvaljujući istrajnosti majki i preživjelih žrtava genocida mi danas imamo Memorijalni centar i mjesto gdje svoj smiraj nalaze ubijene žrtve genocida - kazao je Fejzić koji je poručio da će preživjele žrtve genocida i dalje biti istrajne u borbi za istinu i pravdu.

Nastavljaju misiju

- Naša obaveza je da konstantno govorimo o žrtvama i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, da tragamo za nestalima i da upozoravamo na retrogradne politike koje bi da Bošnjaka ne bude na ovim prostorima. Međutim, poruka je da smo mi ovdje, svoji na svom i da ćemo ovdje ostati i opstati. Mi ćemo nastaviti našu misiju borbe za istinu i pravdu, a garant da ćemo uspjeti su mlade generacije spremne da preuzmu teret odgovornosti - dodao je Fejzić.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003., a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Klinton (Clinton). U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.