PREDSJEDNICA MRMKS

Graciela Gati-Santana: Zločin se više nikada ne smije ponoviti

Vaše dostojanstvo će živjeti kao što je preživjelo dostojanstvo onih koji više nisu s nama, kazala je Gati-Santana

Gati-Santana: Nezamisliva bol. BHRT / Printscreen

Ekipa Dnevnog avaza

11.7.2023

Graciela Gati-Santana (Gatti) sutkinja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove stigla je u Potočare. Ono što je poručila s ovog mjesta jeste da se zločin više nikada ne smije ponoviti.

Pokazali hrabrost

- Moje imenovanje za sutkinju eđunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove bila je i prva posjeta Srebrenici, Potočarima. 

Bila sam istinski nadahnuta hrabrošću, velikodušnošću i upornošću s kojima su žrtve i njihove porodice nastavile svoje živote, a istovremeno bila sam savladana nezamislivom bolu koji je pretrpjela ova zajednica zbog najstrašnijeg plana koji je predviđao stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti besperktivnosti daljnjeg opstanka života mještana u Srebrenici i Žepi.

Plan nije uspio

Ovaj plan nije uspio zato što je hiljadu majki, kćerki i najbližih članova porodica hrabro izdržale zvjerstva počinjena ovdje u Srebrenici. Vaše dostojanstvo će živjeti kao što je preživjelo dostojanstvo onih koji više nisu s nama. 

Mjesto na kojem se sada nalazim podsjeća me na ozbiljne odgovornosti koje su posvećene mehanizmu. Da se nikada više ne ponovi ovo zlo - poručila je Gati - Santana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.