GRACIELA GATI SANTANA

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove: Čast mi je biti u Srebrenici

Zaista mnogo mi znači kao novoj predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove to da mogu biti s vama u Potočarima i obilježiti komemoraciju 27. godišnjice genocida u Srebrenici tako kratko nakon početka mog mandata, rekla je

Graciela Gati Santana. Printscreen

Piše: Reporteri Dnevnog avaza

11.7.2022

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gati Santana (Graciela Gatti) obratila se na komemoraciji u Potočarima povodom 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Cijenjene žrtve, preživjeli, Majke Srebrenice i predstavnici drugih udruženja žrtava. Čast mi je danas biti ovdje, zaista mnogo mi znači kao novoj predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove to da mogu biti s vama u Potočarima i obilježiti komemoraciju 27. godišnjice genocida u Srebrenici tako kratko nakon početka mog mandata.  Srebrenica je upozorenje koje i dan danas treba da odzvanja, ovo se ne smije ponoviti i ne smijemo zaboraviti. Ubijene se nastoji lišiti jedine preostale stvari koje naša nemoć jedino može ponuditi - a to je sjećanje. Sjećati se onih koji su ubijeni je naš dug, dug svim žrtvama protiv čovječnosti... Moramo se sjećati srebrenice! Sjećanje je bolno, posebno za one koji su izgubili svoje voljene, ali i za one koji nose krivicu jer će čitav život živjeti s tim šta su učinili... Samo suočavanje sa istinom može otvoriti vrata pomirenja. Otvoriti se prema stradanju i ptanji drugih ljudi jeste korak u pravcu zajedničke budućnosti i to je ta jedna poruka nade Evropskog projekta. Bivši neprijatelji suočili su se sa svojom nastalom prošlošću, prihvatili vlastitu krivicu i okrenuli se ka žrtvama svojih nedjela, i to jeste jedini način kako smo mogli izgraditi ujedinjenu Evropu. Trebamo preuzeti krivicu za svoje postupke. Zloočini ovog genocida ne smiju da se zaborave. Srebrenica stoji kao upozorenje cijelom svijetu ni jedan ratni zločin neće proći nekažnjeno - kazala je Gati Santana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.