POTREBNE PROMJENE

Sindikat sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo uputio pismo podrške kolegama u Republici Srpskoj

Pozvali ih da računaju na njihovu podršku i da ustraju u svojim zahtjevima

Radnici pravosuđa u štrajku u RS-u. Mondo

B. C.

1.4.2024

Sindikalna organizacija sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo uputila je pismo podrške pravosudnim radnicima u Republici Srpskoj koji su u štrajku od 28. februara.

- Sindikalna organizacija sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo uputila je pismo podrške Vama službenicima i namještenicima u pravosudnim institucijama Republike Sprske u vezi sa poduzetim aktivnostima poboljšanja radno-pravnog statusa i ekonomsko-socijalnog statusa državnih službenika i namještenika- navodi se u saopćenju SO sudova i tužilaštava KS.

Reforma će u veliko da padne na leđa administracije

Sindikalna orgaizacija sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo osnovana je zbog opšteg nezadovoljstva statusom radnika u sudskoj i tužilačkoj administraciji. Osnovni cilj ovog sindikata je da kao jedan od stubova države Pravosudne institucije imaju najbolje ljude u svojim redovima, jer iza svake Sudske i Tužilačke odluke stoji jedna ogromna mašinerija koja mora da uradi niz poslovnih procesa da bi došlo do iste, ako jedan pokretački kotač u toj mašineriji ne radi dobro ni odluke koje se iznose neće biti dobre što direktno utiče na društvo kao cjelinu.

Poznato je da jedan od uslova pristupa Evropsko Unije reforma pravosuđa u Bosni i Hercegovini, ova reforma će u veliko da padne na leđa administracije, a koja se neće moći sprovesti bez kvaltetnog i obrazovanog kadra.

Da bi se ovo promjenilo potrebno je pod hitno priznati i dodjeliti poseban status administrativnim radnicima u Sudovima i Tužilaštvima, koja je jedina administracija koja prolazi sigurnosne provjere, odgovorna je za svoj rad krivično i materijalno, svakodnevno radi sa optuženim i osuđenim licima, kao i sa oštečenima te su izloženi velikom stresu na radnom mjestu.

Opšta i svesrdna podrška

- U potpunosti podržavamo zahtjeve Sindikata pravosuđa Republike Srpske i ističemo da Sindikat ima pravo pozvati na štrajk i provesti ga radi zaštite i unapređenja ekonomskih i socijalnih prava i interesa državnih službenika i namještenika u skladu sa pozitivnopravnim propisima, a posebno imajući u vidu da Sindikat pravosuđa Republike Srpske poštuje tzv. sporazum o minimum poslova za vrijeme štrajka. Sindikalna organizacija sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo izražava opštu i svesrdnu podršku, te Vas u duhu solidarnosti pozivamo da računate na našu podršku i ustrajete u svojim zahtjevima, uz sindikalni pozdrav „U SINDIKATU JE SNAGA, ZAJEDNO SMO JAČI”- navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Muris Lončarević, predsjednik SO sudova i tužilaštva Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.