KANTON SARAJEVO

Isplata egzistencijalne naknade za mart 2024. nezaposlenim demobilisanim braniocima

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 8. aprila

Isplata egzistencijalne naknade. Facebook

FENA

3.4.2024

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se obračunavaju centralizirano, uz plaćanje ovog resornog ministarstva direktno bankama.

Iznosi dječijeg dodatka za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto i personalne asistencije za ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe su od marta 2024. godine uvećani shodno objavljenoj prosječnoj mjesečnoj plati u Kantonu Sarajevo za prethodnu godinu na osnovu koje se direktno utvrđuju.

- Čim budu raspoloživi odgovarajući statistički podaci, krenuće se u proceduru izmjene (uvećanja) mjesečne novčane egzsistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina - najavljuju iz ovog resornog ministarstva.

Dječiji dodatak 

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto - dječiji dodatak počinje od danas.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, nosioce "Partizanske spomenice 1941" i djecu šehida - poginulog borca - branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa očekuje se od četvrtka, 4. aprila.

Isplata naknada personalne asistencije za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe započet će u petak, 5. aprila.

Isplata egzistencijalne naknade

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 8. aprila.

Svi korisnici koji promijene/zatvore bankovni račun trebaju o tome blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a s obzirom na način obrade i plaćanje naknada, bankovni račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve ‘branilačke’ naknade koje korisnik prima - npr. lična i porodična invalidina i kantonalno mjesečno primanje - ističu iz Ministarstva, saopćila je Služba za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.