TAJNA IMOVINA

Sve ilegalne radnje bivšeg načelnika Općine Stari Grad: Hadžibajriću dosad blokirani milioni

Zahvaljujući porukama, Tužilaštvo je dobilo uvid u sve tajne prepiske za obavljanje kriminalnih radnji, Sky od velike pomoći

N. Šaljić / Avaz

5.4.2024

Nekadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, otkad je uhapšen u opsežnoj akciji “Start”, u maju 2023. godine, nalazi se u pritvoru. Tog dana, 9. maja, izvršeni su pretresi u 30 stambenih objekata i deset kompanija.

Zaplijenjeni su: pet luksuznih vozila, velike količine kriptovaluta, 247 mašina za rudarenje kriptovaluta u vrijednosti višoj od milion eura, gotovina u iznosu od gotovo 100 hiljada eura i još mnogo toga.

Ulaganje u nekretnine

S obzirom na to da je bivši načelnik Općine Stari Grad bio poznat po ulaganju u nekretnine, a iskorištavanjem državnih od 2019. do sredine 2023. godine Hadžibajrić je, prema navodima Tužilaštva, bez raspisivanja konkursa, dodijelio četiri javna parkinga firmama koje su povezane s Elmedinom Karišikom, koji mu je zauzvrat davao novac za nekretnine i predizborne kampanje, a Hadžibajrić je svoju tajnu imovinu njemu povjerio na čuvanje.

Karišik je za Hadžibajrića, putem svoje firme, kupio skupe automobile Audi i VW Tiguan, čija vrijednost nije poznata, a koji su zaplijenjeni u pretresima akcije “Start”. Istražuje se čijim je parama kupljeno vozilo bivšoj sekretarki u Općini Almi Destanović.

Facebook

Sve je dokumentirano na kriptiranoj Sky aplikaciji koju je EUROPOL presreo i dešifrirao, a zatim dostavio nadležnim organima u BiH.

Zahvaljujući porukama, Tužilaštvo je dobilo uvid u sve tajne prepiske za obavljanje kriminalnih radnji, a otkrivena je mreža u koju je upetljano više osoba.

Ilegalne radnje

Istragom je utvrđeno da je Hadžibajrić za nelegalno izdavanje parkinga primio mito u iznosu od 150.000 KM, a u maju prošle godine Sud je donio rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija u vrijednosti od 217.000 KM i 5.270 eura.

U sefovima i na drugim skrovitim mjestima nalazilo se oko 400.000 eura u gotovini na koje su pravo polagali Hadžibajrići.

Kantonalni sud u Sarajevu je u septembru 2023. godine donio rješenje kojim je blokirana imovina u Baškoj Vodi u Hrvatskoj čija je vrijednost 156.000 KM. Naknadna procjena će pokazati da sada ova imovina ima trostruko veću vrijednost.

Istragom je, također, utvrđeno da je nenamjenski utrošio 254.721,70 KM, od kojih za vrijeme pandemije 154.721,70 KM, a sredstva je podijelio suprotno zakonom definiranoj namjeni i 100.000 KM utrošio za kupovinu pušaka.

U januaru tekuće godine Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je oduzela zgradu u centru Sarajeva u vrijednosti od 1.000.000 KM, koja je bila u vlasništvu kompanije Elmedina Karišika, a preko koje je Ibrahim Hadžibajrić, kako tvrdi Tužilaštvo, prao novac. Također, oduzeti su i parkinzi.

Sakriveni stan na drugo ime

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je nedavno zaplijenila stan vrijedan 280.000 KM koji je bio uknjižen na drugo ime, ali je istragom utvrđeno da je stvarni vlasnik uhapšeni Hadžibajrić. On je u prijavi koju je predao 23. februara naveo da ima ukupan godišnji prihod od 57.000 KM, da ima tri stana u Sarajevu od 76, 85 i 42 kvadrata, kao i nekoliko garaža, zatim stan u Hrvatskoj, dok pokretnu imovinu nije prijavio.

Na osnovu nove istrage MUP-a Kantona Sarajevo i prikupljenih dokaza, nedavno su uhapšeni Seid Hadžibajrić i vlasnik kompanije "Plaza Group" Elmedin Karišik, a ostaje nam da vidimo kako će istraga zagrebati površinu i otkriti skrivene ilegalne radnje bivšeg čelnika Općine Stari Grad.

I bačena bomba na kuću aktuelnog načelnika Starog Grada Irfana Čengića, kako je sam rekao, povezana je sa slučajem Hadžibajrića i parkinzima koje je privatizirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.