'SARAJEVU S' LJUBAVLJU'

Svečani defile kulturno-umjetničkih društava za Dan grada Sarajeva

Kulturno-umjetnička društava 'Baščaršija', 'Lola' i 'Proleter' dobitnici su Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Svečani defile kulturno-umjetničkih društava. Fena

FENA

6.4.2024

Članovi kulturno-umjetničkih društava 'Baščaršija', 'Lola' i 'Proleter' prirediti su, na Dan grada Sarajeva, svečani defile i upriličili nastup kao poklon voljenom gradu.

Krenuli su od Sebilja, odjeveni u razne nošnje, kroz Baščaršiju, zastali kod Katedrale te na lokaciji kod Tržnice, a svečani defile završio je ispred Vječne vatre. Pratili su ih razgdragani pogledi brojnih stanovnika i gostiju grada. Mnogi su i pjevušili i zaigrali, zajedno sa njima. Snimali ih, fotografisali ih i fotografirali se s njima.

Sekretar Radničkog kulturno-umjetničkog društva Proleter Sulejman Skenderagić istaknuo je za medije značaj očuvanja kulturne baštine i tradicije, te kazao da su članovi tri kulturno-umjetnička društva za današnji događaj odabrali različite igre iz Sarajeva. Precizira da su članovi KUD Proleter igrali gradske igre, koje su se igrale po balovima u austrougarskom periodu, u specifičnim nošnjama, a KUD Lola i KUD Bašaršija gradske muslimanske igre. 

Dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Kulturno-umjetnička društava 'Baščaršija', 'Lola' i 'Proleter' dobitnici su Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, a današnji defile nazvali su 'Sarajevu s' ljubavlju'.

U današnjem defileu pridužili su im se gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je 6. april - Dan grada Sarajeva, Sarajlijama i svima koji taj grad vole.

- Slavimo, uz mladost, radost i ljepotu, uz krasnu bh. kulturnu tradiciju. Organiziranjem defilea kulturno-umjetničkih društava prezentiramo ono najbolje i najljepše što Sarajevo ima. To je snažna poruka, iz našeg Sarajeva, da ovaj grad ima bogatu historiju, arhitekturu, ali je i grad kulture, umjetnosti i grad dobrih i kvalitetnih mladih ljudi - poručila je gradonačelnica Karić u izjavi medijima na lokaciji Sebilj, među sudionicima svečanog defilea.

Brojni sadržaji

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Irfan Čengić današnji događaj okarakterizirao je kao spoj tradicije i budućnosti, što i jeste misija Grada Sarajeva i Općine Stari Grad. Ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i odakle dolazimo i našu prošlost, ali isto tako ne smijemo ostati opterećeni samo prošlošću nego gledati u budućnost.

- Upravo ova omladina, okupljena u kulturno-umjetničkim društvima, i to koliko poštuju i njeguju tradiciju pokazatelj je smjera kojim trebamo ići - poručio je Čengić.

Dan grada Sarajeva - 6. april obilježava se brojnim sadržajima, a za večeras je najavljena svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.