BIHAMK

Na putevima u BiH saobraća se uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila

Za danas je najavljen početak radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic

Radovi na brojnim putevima. Vlada ŽP

S. S.

8.4.2024

Prema prikupljenim podacima, jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila. Nešto kasnije očekuje se pojačan intezitet saobraćaja, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i drže odstojanje između vozila.

Za danas je najavljen početak radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100m), zbog čega će saobraćaj biti regulisan semaforima-naizmjenično propuštanje vozila.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, zbog radova, saobraća se usporeno-jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Radovi na M-4

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka kod mjesta Kraševo na magistralnom putu Jelah-Doboj. Svakog dana osim nedjelje od 07 do 17 sati vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Tarčin-Raštelica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina, Bijeljina-Rača, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Od danas se zabranjuje saobraćaj vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na mostu na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravat će se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Izmjene u režimu saobraćaja.

M-4 -  Jelah-Doboj, zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice od 07 do 17 sati svakog dana osim nedjelje saobraća se usporeno, jednom trakom.

Oštećenje mosta

M-5 - Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona saobraćaj obustavljen.

Travnik-Donji Vakuf (na prevoju Komar) izvode se radovi na sanaciji mosta, postavljeni semafori-naizmjenično propuštanje vozila.

Sarajevo, sanacioni radovi na tranzitu (na dijelu od Bistrika prema Vracama), svakim radnim danom u terminu od 08 do 17 sati saobraća se jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-6 - Grude-Vitina (Ružići), zbog izgradnje pješačke staze od 07 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-15 - Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka), zbog radova na sanaciji mosta saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-17 - Tarčin-Raštelica, zbog radova na polaganju cjevovoda, saobraća se usporeno, jednom trakom. 

Jablanica-Potoci, zbog sanacionih radova saobraća senaizmjenično, jednom trakom.

M-17.3 - Ulaz u Neum (Stolac-Neum), zbog neophodnih radova saobraćaj je obustavljen i preusmjeren kroz ulicu Dubrovačka.

M-18 - Čevljanovići-Nišići, zbog radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

Sanacioni radovi

Rača-Bijeljina, u reonu Balatuna izvode se sanacioni radovi, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Dobro Polje-Miljevina, zbog radova na rušenju tunelske cijevi saobraća se usporeno, jednom trakom.

R-442 - Hadžići-Gornja Grkarica-Krupac, zbog neophodnih radova svakog dana osim nedjelje od 07:30 do 17 sati na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-443 - Kreševo-Kiseljak, zbog radova na dionici Tomića krivina-Alagići od 07 do 17:30 sati saobraća se jednom trakom, dok je preko mosta na rijeci Ljuskavi u naselju Alagići saobraćaj obustavljen i preusmjeren na izgrađenu obilaznicu.

R-456b - Priboj-Teočak, zbog sanacionih radova od 07 do 17:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-467 - Podkamensko-Olovo (Boganovići) zbog izvođenja radova na mostu obustavlja se saobraćaj i preusmjerava na privremeni most preko Krivaje u neposrednoj blizini (za vozila do 15 tona), a za vozila preko 15 tona pravcem Ribnica-Banovići-Živinice-Kladanj-Olovo.

R-467 - Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

R-470 - Par Selo-Dubrave Donje, zbog radova na izgradnji trotoara uz regionalnu cestu vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

Izgradnja kružnog toka

Kanton Sarajevo:

-U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-17, raskrsnica ulica Lužansko polje-IV Viteške brigade (na Ilidži). Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na ulicu Blažujski drum.

- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Sarač Ismailova, Anđelka Lažetića (Hadžići), Dobojska, Gornji Velešići, Niže Banje, Dženetića Čikma, Nahorevska, Igmanska cesta, Braće Mulić, Bulevar Mimar Sinana, 8.mart, Goraždanska, Sprečanska, Osik-Put Famosa, Mali Kiseljak, Aleja Bosne Srebrene, Izeta Čomare, Butmirska cesta, Plavi put, Branilaca Šipa, Majdanska, Alajbegovića i Isevića sokak, Stolačka, Kotromanića, Crni Vrh, Zapadni prilaz gradu („Brza cesta“), Ljubljanska i Stara cesta-Mitra Šućura.

-Zbog izvođenja sanacionih radova u ulici Fetaha Bećirbegovića saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Donji Vakuf -  U toku je izgradnja kružnog toka, zbog čega je obustavljen saobraćaj preko mosta Alije Izetbegovića, pa se vozila preusmjeravaju preko nove obilaznice (kružni tok, te dalje kroz centar i obrnuto iz pravca Jajca prema Bugojnu), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.