LISKA HAREM

Mostarski muftija: Ne možete bošnjačkom narodu oduzimati slobodu, reducirati prava i dovoditi u pitanje naše dostojanstvo

Tražimo društveni dogovor koji svima odgovara za budućnost i napredak ovog grada, kazao ef.Dedović

Danas u Liska haremu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

11.4.2024

Nakon posjete mostarskim Šehitlucima, gdje su mostarski imami poklonili hatma-dovu, danas je u Mostaru povodom Dana šehida upriličena posjeta Liska haremu, odnosno, haremu Kantarevac.

Poseban osjećaj

Mostarski muftija, Salem ef. Dedović je u svom obraćanju ukazao na to da dolazak na šehidska mezarja razvija i treba razvijati poseban osjećaj i za današnje vrijeme „u kojem sagledavamo to što su oni dali, što su činili, što su uložili i što su založili za današnji trenutak“.

- Ova naša mezarja nisu obična mezarja. Ova naša mezarja, na ovakvim mjestima lokalitetima, potvrđuju kontinuitet našeg bitisanja, našeg postojanja i našeg trajanja. Oni su međnici, graničari i to su naši bedemi. Ovo nije Liska park, ovo je harem Kantarevac uspostavljen prije više od četiri stoljeća i kao takav je egzistirao sve do 1949. godine - kazao je muftija. 

Naveo je kako je Božijim određenjem, u vremenu agresije na Mostar ponovo postao harem, na isti način kao mostarski Šehitluci koji su uspostavljeni krajem 17. i početkom 18.stoljeća kada su, kazao je, Mostar branile gazije od upada uskoka i Mletaka .

Poručio je da „nema poigravanja i nema nikakvih pogodbi i nikakvih kompromisa kad je u pitanju ovo mjesto“.

- Ovo je za nas zaštićeno, branjeno mjesto s kojih ne idu ovi šehidi, s kojih ne idu ova obilježja. Obilježja na ovome mjestu jesu državotvorna obilježja našeg naroda. Neka to zna svako. Evo, ovdje jednog turbana u zemlji, do 1949. godine koji svjedoči da je ovo bio harem, a nas uporno i ničim, nikakvim argumentima, kako ovdje tako i na Lakišića haremu hoće uvjeriti da nije bilo harema, kao da nije postojala historija. 

Hoće se izbrisati historija koja je tvrda, utemeljena i koja traje. Ne može se graditi nešto što je na mitu, na laži, nešto što nije i nešto nasilu - rekao je ef.Dedović.

Ustvrdio je da je Mostar multietnički grad te da je bošnjački narod uložio sve i dao sve za multietničku komponentu ovoga grada.

Tuđe poštujemo

- Ali, ne možete mu oduzimati slobodu. Ne možete mu reducirati prava i ne možete mu određivati kolika je mjera naše slobode. Neće nama niko krojiti ovdje mjeru naše slobode, mjeru naših prava i dovoditi u pitanje naše dostojanstvo.Naše dostojanstvo se ovdje brani i brani se na mjestu Lakišića harema.Ostat ćemo ustrajni na tome da su to simboli starog historijskog Mostara. 

Bile su mjene su bile i promjene, bile su žrtve, ali su Bošnjaci sazreli da znaju ko su šta su i da budu vjerodostojni, da svoje ne daju. Tuđe poštujemo, priznajemo i druge pozivamo da ljudski, miroljubivo, komšijski, dobornamjerno, društveno- korisno tražimo društveni dogovor koji svima odgovara za budućnost i napredak ovog grada - poručio je mostarski muftija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.