GODIŠNJICE

Edita Hujdur: Teško je biti Hujkina kćerka, ali moje sestre i ja ponosno koračamo Mostarom

Neustrašivi Hujka je poginuo na današnji dan prilikom oslobođenja Sjevernog logora od HVO-a

Piše: M.Sm.

30.6.2021

Sa Šehitluka: Porodica Hujdur - Avaz
Supruga Ramiza s kćerkama i unukom - Avaz
Mezar legendarnog komandanta - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
+7

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehitlucima danas je obilježena 28.godišnjica deblokade Mostara i  bjelopoljske kotline, ali i pogibije legendarnog komandanta Midhada Hujdura Hujke i njegovih saboraca.

Neustrašivi Hujka je poginuo na današnji dan prilikom oslobođenja Sjevernog logora od HVO-a, nakon čega je Mostar spojen sa ostatkom teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Brojni njegovi saborci i bivši pripadnici Armije RBiH iz cijelog Mostara, ali i Hercegovine i danas se svog odvažnog komandanta prisjećaju s posebnim emocijama i poštovanjem. Ova godišnjica posebno je teška njegovoj porodici, supruzi Ramizi i kćerkama Elvini, Eniti i Editi. Posljednji put su svog muža i oca vidjele dva dana pred njegovu pogibiju.

Najmlađa Edita  svog oca nije zapamtila, a da nije fotografija ne bi znala kako njen otac izgleda... Ono što danas osjeća kaže jeste ponos. Ponos zbog njenog oca i njegovih saboraca koji su dali živote za odbranu svoje države.

- Moj otac je bio lider i njega i njegovih saboraca se uvijek trebamo sjećati s ponosom, jer su temelji naše države utkani u njihovu krv. Mi koji smo izgubili svoje najbliže znamo kako nam je nositi se sa svim nedaćama i problemima bez, da kažem, neke poleđine. Imala sam oca heroja, ali uvijek kažem da imam još jednog heroja,a  to je moja majka, koja je moje sestre i mene odgojila da prije svega budemo ljudi i koja je svoj život posvetila nama. Teško je biti Hujkina kćerka, uvijek ste pod nekom lupom. Ali, ja sam ponosna što sam njegova kćerka i što moje sestre i ja , baš tako, ponosno, možemo koračati ovim gradom- govori ona.

Sead Salčin predsjednik JOB-a Mostara  u kontekstu godišnjice deblokade Mostara ističe da je rahmetli Hujka svojim saborcima deblokirao osjećaje odgovornosti i discipline, s čime su se, kaže, nastavili boriti do kraja.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je izuzetno veliki broj bivših boraca 41.slavne brigade Armije RBiH i Četvrtog korpusa, građana, pripadnika brojnih udruženja, brojnih delegacija svih nivoa vlasti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.