IMAJU PORUKU ZA VLADU

Kanadska opozicija osudila kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u entitetu RS i negiranje genocida

U poruci lidera Konzervativne partije Pijera Pualevra (Pierre Poilievre) se navodi da od 1992. godine Kanada je igrala ključnu poruku u razvoju BiH

Vođa opozicije u Kanadi. Mandel Ngan / Pool via AP

S. S.

12.4.2024

Glavna opoziciona politička partija Kanade, Konzervativna partija, se pridružila vladajućoj koaliciji u osudi negiranja države Bosne i Hercegovine i genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika i ostatka rukovodstva entiteta RS.

Ovu informaciju saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada, nakon što su dobili dopis iz ureda lidera glavne opozicione političke partije Kanade.

U poruci lidera Konzervativne partije Pijera Pualevra (Pierre Poilievre) se navodi da od 1992. godine Kanada je igrala ključnu poruku u razvoju BiH, uključujući: očuvanje mira, sigurnost, rekonstrukciju, institucionalnu reformu, jačanje institucija na državnom nivou i promoviranje dobrog upravljanja i vladavine prava.

- Aktivnosti Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konzervativna partija smatra da Kanada, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, mora jasno ustati protiv postupaka i aktivnosti Milorada Dodika povezanih s destabilizacijom regiona ili korupcijom. Konzervativna partija poziva Vladu Kanade da radi sa našim saveznicima u NATO-u na razvijanju odgovarajućih odgovora na bilo koje nezakonite ili destabilizujuće aktivnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine. Budite uvjereni da ćemo i dalje smatrati Vladu Kanade odgovornom po ovom pitanju. Još jednom, hvala vam što ste odvojili vrijeme za pisanje”.

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio predsjedniku Konzervativne partije Kanade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.