ECMWF

BiH inicirala pristupanje Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze

Evropski centar fokusiran je na sprečavanje posljedica nepogoda putem ranih upozorenja

Zgrada Institucija BiH. LinkedIn

Anadolija

12.4.2024

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) pismo namjere za punopravno članstvo, čime bi se stvorili uslovi za kvalitetniji rad i brži razvoj hidro-meteoroloških institucija u Bosni i Hercegovini, omogućavajući im da bolje ispunjavaju zakonske obaveze u meteorološkom nadzoru, kratkoročnoj i dugoročnoj prognozi vremena te upozoravanju na ekstremne vremenske događaje.

Prevencija posljedica

Sve ovo trebalo bi rezultirati boljom pripremom za ekstremne vremenske uslove kako bi se smanjile štete koje one mogu prouzrokovati, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova.

Evropski centar fokusiran je na sprečavanje posljedica nepogoda putem ranih upozorenja, što je od vitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu koja se suočava s povećanom učestalošću ovakvih događaja.

Također, pridruživanje ECMWF-u omogućit će Bosni i Hercegovini pristup evropskoj meteorološkoj infrastrukturi, uključujući EUMETNET i EUMETSAT, što će dodatno unaprijediti saradnju i razmjenu informacija u meteorološkoj zajednici.

Aktivnosti na priključenju Bosne i Hercegovine Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze vođene su uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, a uz saglasnost i postignuti dogovor Republičkog hidrometeorološkog zavoda entiteta Republike Srpske i Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Očekuje se da će na sjednici Vijeća ECMWF-a, koja će biti održana u junu 2024. godine, biti odlučeno ispunjava li Bosna i Hercegovina sve uslove za članstvo.

Prognoze vremenskih uslova

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze poznat je po proizvodnji globalnih numeričkih prognoza vremena od trenutnih uslova do godinu dana unaprijed, uz detaljne prognoze atmosferskog sastava, uključujući gasove sa efektom staklene bašte, zagađivače zraka i vulkanski pepeo kao i prognoze okeanskih talasa.

Imajući u vidu navedene činjenica, pridruživanje ECMWF-u predstavlja važan korak ka unapređenju hidro-meteorološke službe i pripremi za buduće ekstremne vremenske događaje u Bosni i Hercegovini, pa će Ministarstvo civilnih poslova nastaviti koordinirati aktivnosti na ostvarivanju članstva, navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.