RAZGOVOR

Marina Pendeš o blokadama za "Avaz": Lideri moraju sjesti za sto i naći rješenje

Treba raditi na pronalaženju tema u vezi s kojima postoji saglasnost, a ne otvarati one o kojima se ne možemo dogovoriti

Pendeš: Besmislena blokada Doma naroda. Fena

15.4.2024

Nakon što je BiH u kratkom periodu ostvarila određeni napredak na evropskom putu, što je potvrdila i Evropska unija, koja je dala zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, uslijedio je period zastoja, prepucavanja, bez ikakvih pomaka.

Sve je počelo s prekidom sjednice Doma naroda PSBiH, kada su bošnjački delegati napustili sjednicu zbog zakona o Ustavnom sudu BiH, a potpuna blokada je nastupila iz RS nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametnuo izmjene Izbornog zakona.

Važan iskorak

O tome šta je rješenje za ove probleme, razgovarali smo s delegatkinjom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marinom Pendeš.

- Odgovornost za sjednicu Doma naroda je na predsjedavajućem Kemalu Ademoviću, koji saziva sjednice. Mislim da nije trebao zaključiti sjednicu. Nešković je stalno posezao za pitanjem zakona o Ustavnom sudu, pa smo zaključili i rekli na Klubu da ćemo podržati da to ide po hitnom postupku, kako bi to odbili, da to ne bi bila na svakoj narednoj sjednici tačka dnevnog reda - ističe Pendeš za "Avaz“.

Dodaje da nije bilo povjerenja da će HDZ glasati kako su kazali, što nije imalo smisla, jer sve i da je prošao ovaj zakon proceduru u Domu naroda, to ne bi mogao u Predstavničkom domu.

- Sada je sjednica prekinuta, a dnevni red je usvojen. To nema smisla, imaju opciju ili da ne zakažu sjednicu ili da čekaju da Čović preuzme predsjedavanje - pojašnjava Pendeš.

Pohvalila je to što je postignut određeni konsenzus na evropskom putu te to smatra važnim iskorakom.

- Sada treba raditi na pronalaženju tema u vezi s kojima postoji saglasnost, a ne otvarati one o kojima se ne možemo dogovoriti. BiH jeste kompleksno uređena, vezana je za Dejtonski mirovni sporazum. Ako se kunemo u Dejton, ne možemo jedni druge izbrisati. Ono što je potrebno jeste da naši predstavnici, naši politički lideri sjednu za sto i nađu rješenja - poručuje Pendeš.

NATO put

Smatra da je Evropska unija tema u vezi s kojom postoji dogovor te da HDZ uvijek zagovara i NATO put.

- Svi HDZ-ovi ministri aktivno rade na NATO putu - naglašava Pendeš.

Izgradnja države

Naglasila je da bi se zakoni trebali usvajati ne samo zbog EU nego i zbog izgradnje države.

- Stvar je u tome da predlažemo zakone da uredimo svoju domovinu, kako bi nam svima bilo bolje. Svako od nas može imati svoj motiv, nekome je to EU, nekome da uredi državu, kako bismo privukli investicije, da budemo stabilni, kako ne bi iz nje izlazile mlade porodice, nego u koju će se vraćati - zaključuje Pendeš.

Ne može se nešto dogovoriti, a sutra reći da to ne važi, to je neozbiljno i neodgovorno, kaže Pendeš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.