UKC TUZLA

Novi direktor UKC-a pozvao Šmita da izmijeni Zakon o javnim nabavkama na jedan dan

Zbog kvara aparata za zračenje, pacijenti s najtežim oboljenjima na zračenje idu u druge gradove, što iziskuje velike troškove

Umihanić održao sastanak s onkološkim pacijentima UKC Tuzla. A. Bešić

D. R.

15.4.2024

Novoimenovani direktor JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Šekib Umihanić održao je danas sastanak s predstavnicima onkoloških bolesnika. Razgovarano je o problemima radioterapije i liječenju na koje trenutno čeka 100 onkoloških pacijenata.

Zbog kvara aparata za zračenje, pacijenti s najtežim oboljenjima na zračenje idu u druge gradove, što iziskuje velike troškove, dodatni stres i ugrožava ionako narušeno zdravlje ovih pacijenata.

- Pored dugotrajne nabavke uređaja za zračenje, imamo još veći problem jer su pacijenti koji trebaju radioterapiju dovedeni u takvo stanje da im se ona ne može provesti. Naime, postoji dogovor s kliničkim centrima i Kantonalnom bolnicom u Zenici, da se radioterapija provodi na mjesečnom nivou za određeni broj pacijenata. To je u Zenici njih 20, u Kliničkoj bolnici u Mostaru je 15, a sa Kliničkim centrom u Banjoj Luci imamo sporazum za 20 pacijenata. Iz Sarajeva je prije nekoliko mjeseci javljeno da ne mogu primati naše pacijente zbog instalacije svoje opreme - kazao je vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

Tenderi za kupovinu novog aparata poništavani su više puta, a rješenje novi menadžment UKC -a Tuzla vidi u izmjeni Zakona o javnim nabavkama, te poziva visokog predstavnika Kristiana Šmita (Christian Schmidt) da donese njegove izmjene koje bi važile jedan dan, po uzoru na njegovu odluku da suspenduje Ustav Federacije BiH na jedan dan.

- Iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju. Na sedmičnom nivou mi imamo između 15 i 20 novih pacijenata za radioterapiju te broj od 100 nije konačni. Idemo prema jednoj velikoj cifri - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.