SAOPĆENJE

YIHR osudio pritisak na vlasnika reklamnog panela postavljenog između Viteza i Ahmića

U saopćenju Inicijativa je oštro osudila prijetnje i pritisak izvršen na vlasnika

Ahmići kod Viteza. N. Šaljić / Avaz

FENA

15.4.2024

Uoči 31. obljetnice zločina u Ahmićima, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) postavila je 12. aprila na reklamnom panelu na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića plakat s natpisom ''Oprostite u ime građana Republike Hrvatske 16. 4. 1993.''.

- Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti (politički) pritisak da ukloni plakat kojeg smo postavili. S obzirom da se sam plakat nije mogao odlijepiti u cijelosti, vlasnik je morao naložiti preljepljivanje poruke. Osim da ukloni plakat, naposljetku se na vlasnika prijetnjama o uništavanju panela izvršio pritisak da ukloni kako reklamni panel na kojem je bio naš plakat, tako i druga dva panela u njegovom vlasništvu koji su legalno postavljeni na privatnom zemljištu treće osobe - saopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR).

Nadalje, između ostalog, navode kako su simboličkim potezom postavljanja plakata u blizini Ahmića pokazali da društvo u Hrvatskoj, čiji je Inicijativa sastavni dio, prihvaća i priznaje odgovornost tadašnjeg ''državnog vrha RH u zločinu u Ahmićima''.

U saopćenju Inicijativa je oštro osudila prijetnje i pritisak izvršen na vlasnika te je pozvala nadležne institucije i lokalne vlasti da zaštite prava vlasnika panela te poduzmu nužne mjere kako bi se zaštitilo građane od ovakvih i sličnih pritisaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.