PREDSJEDNIK RS

Dodik negirao genocid, umanjivao broj žrtava, pa poručio: Kao odgovor na rezoluciju pokrenut ćemo postupak samostalnosti

Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora u BiH

Milorad Dodik. RTRS

S. S.

15.4.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će taj entitet, kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, "pokrenuti postupak samostalnosti".

- Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mjere, po pitanju samostalnosti - kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodaje, da je elita "bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici, sebi napravila ozbiljan auto-gol".

- Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i djelovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici, se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod - navodi Dodik.

Umanjivao je brojke stradalih u genocidu, pa je kazao "da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo  4.100 Muslimana, a nigdje se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni". 

- Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna, koliko zapravo ima poginulih. RS je stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju RS. Izborni zakon RS je u skladu sa Ustavom - ističe Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.