SUD BIH

Suđenje Dudakoviću: Tužilaštvo priložilo dokumentaciju ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka iz Ključa

Karan je rekao kako se na fotografiji vidi projektil koji se zadržao u tkivu te kako je korišteno ručno vatreno oružje

Atif Dudaković. Detektor.ba

S. S.

15.4.2024

Na suđenju za zločine na području više krajiških općina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je doktoru sudske medicine Željku Karanu predočilo dokumentaciju sa ekshumacija i identifikacija 17 tijela s područja Bosanskog Petrovca i Ključa, piše Detektor.

Karan je u odnosu na fotodokumentaciju Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske, zapisnik o sudsko-medicinskoj i kriminalističko-tehničkoj obradi tijela te zapisnik o identifikaciji Branka Kovačevića kazao kako pojedine kosti nedostaju te kako su natkoljenica i lobanja oštećene djelovanjem projektila, uz šta se može vezati i način smrti. Dodao je kako je projektil ispaljen iz ručnog vatrenog oružja.

Nije bilo znakova povređivanja

Osvrćući se na dokumentaciju u vezi s posmrtnim ostatkom Jovanke Kovačević, sa lokaliteta Grabsko u Bosanskom Petrovcu, Karan je rekao kako je oštećenje u predjelu glave nastalo djelovanjem projektila te da su uz kosti pronađeni i pojedini lični predmeti.

Nakon što mu je tužiteljica Marijana Čobović predočila dokumentaciju u odnosu na posmrtne ostatke Anđe Stričević, pronađene na području Ključa, Karan je kazao da na kostima nije bilo znakova povređivanja, ali da je uočen “višak kostiju”, što bi značilo da su pronađeni i ostaci još jedne osobe. Prema njegovim riječima, nije moguće komentarisati uzrok smrti, a lice je identifikovano metodom prepoznavanja.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Za fotodokumentaciju o identifikaciji i ekshumaciji Dušana Kordića na Pravoslavnom groblju u Ključu, Odbrana Muratovića je uložila prigovor jer nema zapisnika o ekshumaciji.

Karan je rekao kako se na fotografiji vidi projektil koji se zadržao u tkivu te kako je korišteno ručno vatreno oružje.

Posmrtni ostaci

Govoreći o dokumentaciji u vezi s posmrtnim ostacima Anđe Banjac, koji su pronađeni na području Ključa, Karan je kazao kako je nemoguće pričati o uzroku smrti, kao niti kod posmrtnih ostataka Mlađena Stanarevića i Seme Bijelić, pronađenih u Ključu.

U odnosu na dokumentaciju o identifikaciji i ekshumaciji posmrtnih ostataka Darinke Vračar, Karan je naveo kako je uočljivo dejstvo projektila.

Nakon što je Tužilaštvo predočilo Zapisnik o forenzičko-antropološkoj analizi u odnosu na posmrtne ostatke Mlađena Vujinovića, pronađene u Ključu, Odbrana Nadarevića je uložila prigovor zakonitosti i autentičnosti jer dokument koji je dostavljen Odbranama nije potpisan.

Suđenje se nastavlja 29. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.