ZVANIČNO

Od maja najniža penzija iznosit će 573,53 KM!

Nezadovoljni penzioneri traže izmjene Zakona o PIO i hitnu isplatu jednokratne novčane pomoći

Penzioneri: Težak položaj. Avaz

Meliha Smajkic

18.4.2024

Penzioneri u Federaciji BiH će od narednog mjeseca dobiti uvećana primanja. Riječ je o uvećanju po osnovu redovnog usklađivanja koje, nakon akontacije čija je primjena počela 1. januara, ne dostiže ni dva posto.

Prvi januar

Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO, kako nam je to jučer potvrđeno, donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, penzije se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. januara ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos penzije za decembar 2023. godine. 

- Kako su penzije od januara već usklađene za pet posto, prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz decembra 2023. godine - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda.

U skladu s tim, najniža penzija sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odluka o usklađivanju obuhvata i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o PIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih penzija te, u skladu s tim, iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu penzija za april, bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Osnovne potrebe

Penzioneri nisu zadovoljni procentom usklađivanja. Kako su nam kazali u Savezu udruženja penzionera FBiH, to ne zadovoljava ni osnovne potrebe penzionera, a u suštini, ogroman dio ove populacije ispašta zbog strogog zakona i famozne formule za izračun procenta usklađivanja. 

Stoga, prioritetno od Vlade FBiH, kako nam je potvrdio Redžo Mehić, predsjednik Saveza, traže isplatu jednokratne novčane pomoći po uzoru na susjedne zemlje, ali i izmjenu Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih penzija. To će, poručio je Mehić, biti okosnica njihove borbe. O tome su jučer razgovarali s ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a uskoro će biti održan sastanak s najužim rukovodstvom Vlade FBiH.

Kako se došlo do procenta

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. 

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta nominalnog BDP-a za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto. - Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50 % CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja mirovina od 6,55 posto - pojasnili su iz Zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.