SNSD-OVA VEĆINA BILA ZA

NSRS usvojila Prijedlog izbornog zakona RS, mora proći i Vijeće naroda

Na posebnoj sjednici, dva sata iza ponoći, usvojeni su i Zakon o imunitetu RS, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi

Sa sjednice NSRS. RTRS

N. H.

19.4.2024

Narodna skupština RS usvojila je na posebnoj sjednici izborni zakon RS, što je svojevrsni odgovor nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio tehničke izmjene Izbornog zakona. Za izborni zakon je glasao 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana. 

Na posebnoj sjednici, dva sata iza ponoći, usvojeni su i Zakon o imunitetu RS, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Zakon o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku. 

Zakon o dopunama Zakona o radu legalizirao je i drugačije načine isplate plaća crnolistašima.

Prethodno je NSRS usvojila sramotni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke.

Nakon što je zakon usvojen u NSRS-u, bit će potrebno da prođe i Vijeće naroda RS, u kojem entitetska vladajuća koalicija također ima većinu. Tek nakon što ne bude veta bilo kojeg naroda u Vijeću, zakon se može objaviti u Službenom glasniku RS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.