PD 'BJELAŠNICA'

Obnovimo i vratimo sjaj planinarskim stazama Bjelašnice

Iz PD "Bjelašnica" Sarajevo naglašavaju da će ta akcija biti i dobra prilika planinarima da prođu staze kojima odavno nisu hodili

Bjelašnica. okbih.ba

FENA

21.4.2024

Planinarsko društvo "Bjelašnica" iz Sarajeva upriličit će od 1. do 5. maja akciju krčenja, markiranja (remarkiranja) i obilježavanja nekoliko planinarskih staza na Bjelašnici. Sudionike te akcije organizator će nagraditi noćenjem u Planinarskom domu Stanari.

Planirano je markiranje staza na pravcima Stanari-Sitnik-Opservatorija; Stanari-Hranisava-Klanac-Krvavac; Stanari-Karamustafini čairi-Igman; Stanari-Sitnik-Lokvanjsko jezero-Velika Vlahinja. Bit će urađeno i remarkiranje staza koje vode do Bjelašnice, iz smjera Pazarića i iz smjera Umoljani.

Kako je najavljeno, PD "Bjelašnica" osigurat će materijal potreban za tu akciju tačnije farbe, četke i ostalo za markiranje staza, kao i alatke za krčenje dionica planinarskih staza koje su obrasle vegetacijom. Sudjelovanje u toj akciji za dobrobit je svih planinara iz BiH ali i onih koji dolaze iz inozemstva da bi pohodili Bjelašnicu.

- Na nama planinarima je samo da se odazovemo toj akciji i učinimo nešto dobro za našu Bjelašnicu, ali i za sebe jer mi hodimo tim stazama i potrebno ih je kvalitetno obilježiti da bi ih učinili sigurnijim za sve koji odluče planinariti nepreglednim vrletima Bjelašnice - navode iz PD "Bjelašnica".

Organizator je osigurao noćenje u Planinarskom domu "Stanari", za sve sudionike te akcije. Ako se odazove i veći broj, nego su to kapaciteti tog doma, tu su i drugi planinarski objekti.

- Dođite da, nekako s proljeća, vratimo sjaj bjelašničkim stazama. Priključite se, u što većem broju, da se družimo na stazama Bjelašnice - poručuju. Dodaju da je za informacije dostupno Planinarsko društvo "Bjelašnica", a telefon je 061 187 029.

Iz PD "Bjelašnica" Sarajevo naglašavaju da će ta akcija biti i dobra prilika planinarima da prođu staze kojima odavno nisu hodili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.