PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović o izmjenama Izbornog zakona: Vjerujem da će se naći na prvoj radnoj sjednici Vijeća ministara

Mislim da će na iduću sjednicu Predsjedništva ići zajednički prijedlog kakav smo predlagali i usvajali, koji nije do kraja usvojen, kazao je Čović

Čović: Imam uvid u taj dokument. Fena

Meliha Smajkic

26.4.2024

U izjavi za medije nakon početka Mostar Security Foruma, koji se održava u organizaciji Zagreb Security Foruma i Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH, posebno se dotakao prijedloga Izbornog zakona koji mu je dostavljen.

- To je samo prijedlog trojke. Imam uvid u taj dokument, dobio sam ga kao takav. Mislim da će na iduću sjednicu Predsjedništva ići zajednički prijedlog kakav smo predlagali i usvajali, koji nije do kraja usvojen.

Vjerujem da će na prvoj radnoj sjednici Vijeća ministara u narednih desetak dana ići prijedlog, ne taj, nego zakon koji je već u proceduri. To je također jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, CIK, Predsjedništvo i vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara - kazao je Čović.

Dodao je da se nada domaćem rješenju.

- Dogovor partnera na zadnjem sastanku u Sarajevu je da se u Parlamentu što skorije usvoje ta rješenja, kako bi ona bila nadomjestak onome što je uradio visoki predstavnik. Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi onome što svi želimo a to je da domaćim snagama svi donosimo rješenja. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više niko ne mora nametati ništa u BiH, te da izbore pripremamo na način kako smo to već dogovorili, i odluke Suda u Strazburu, ali i odlke Ustavnog suda BiH gdje trebamo zaštititi institucije gdje se donose odluke - naglasio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.