AVAZ SAZNAJE

Naredne sedmice konkurs za novog direktora: Ostaje li Darko Ćulum na čelu SIPA-e?!

Naime, po Zakonu, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru

Avaz

M. Aš.

13.5.2024

Konkurs za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) konačno bi trebao bi biti raspisan naredne sedmice, potvrđeno je za "Avaz" iz Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, po Zakonu, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru,  ali to još nije učinjeno.

Šta se čekalo

Darko Ćulum, još aktuelni direktor SIPA-e, imenovan je za prvog čovjeka ove agencije 14. jula 2020. godine na četverogodišnji mandat.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije raspisao novi konkurs u aprilu, ali bi to trebao uraditi 20. maja, kako saznajemo, kada je zakazana nova sjednica odbora.

Na sjednici će se naći i odluka predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enesa Obralije da se ide u raspisivanje konkursa, što je zakonska obaveza.

Inače, Ćulum ima pravo na još na jedan mandat. Do sada je ovaj posao obavljao više nego profesionalno i vrlo bi lako mogao ostati na ovoj poziciji, o kojoj se pitaju SNSD i Milorad Dodik.

Dva imena 

Ćulum važi za velikog profesionalca.

Navodno, među imenima koja se spominju kao kandidati za nasljednika Ćuluma, ako se odluči da se ne prijavi, jesu Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, i Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.