ZNAČAJAN POMAK

Delić: Uskoro na snazi Zakon kojim se dozvoljava rad studentima

Ističe da će se Zakonom osigurati veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja

Adnan Delić. Fena

FENA

16.5.2024

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je Zakon o dopuni Zakona o radu čime je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH. Primjenom ove zakonske dopune bit će regulisan povremeni i privremeni rad, a njom se dozvoljava rad studentima.

- To predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije. Ovaj Zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić za Fenu.

Ističe da će se Zakonom osigurati veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

- To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno – pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi – podvukao je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.